LIFE STYLESănătate prin sport

Poziții de yoga pentru renunțarea la fumat

O metodă mai puțin convențională în procesul de renunțare la fumat este yoga. Această practică ajută la relaxarea corpului și a minții, contribuind la obținerea stării de calm și ajutând astfel în lupta cu tentația de a fuma.

O problemă cu care se confruntă mulți dintre noi este dependența de fumat. Indiferent de motivele care ne fac să începem sau să continuăm să avem acest obicei, efectele sale asupra organismului pot fi devastatoare. Cei care decid să facă pașii necesari pentru renunțarea la fumat au la dispoziție diverse metode, eficiența fiecăreia dintre ele fiind condiționată de cât de mult își doresc să scape de acest obicei. Una dintre metodele mai puțin utilizate pentru renunțarea la fumat este yoga, o practică a cărei esență constă în echilibru și flexibilitate mentală. Există anumite poziții de yoga menite a ajuta în renunțarea la fumat, aceste exerciții, făcute regulat și însoțite de o respirație corectă, contribuind la atingerea acestui obiectiv.

Renunțarea la fumat – ce beneficii aduce?

Fumul de țigară conține mai mult de 7.000 de chimicale, iar dintre acestea, 70 sunt asociate cu dezvoltarea cancerului, potrivit www.fda.gov. Aceeași sursă arată că jumătate dintre cei care nu renunță la fumat pierd lupta cu cancerul provocat de țigări. Deși efectul de moment al țigărilor este acela de calmare, mai ales în situații stresante, chimicalele conținute de acestea determină moartea celulelor. Astfel că renunțarea la fumat este un pas important în evitarea îmbolnăvirii.

Beneficiile renunțării la fumat încep din prima oră care trece de la ultima țigară fumată. Cu cât mai repede are loc renunțarea la fumat, cu atât mai rapid este redus riscul îmbolnăvirii de cancer, boli de inimă și de plămâni și alte afecțiuni cauzate de acest obicei, arată www.medicalnewstoday.com.

Renunțarea la fumat – ce se întâmplă în organism?

După o oră de la ultima țigară fumată, ritmul bătăilor inimii se reglează, tensiunea arterială scade și circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit aceleiași surse.

După 12 ore, organismul elimină excesul de monoxid de carbon, iar nivelul de oxigen al organismului crește.

După o zi, scade riscul atacului de cord. Deoarece fumatul duce la creșterea riscului apariției bolilor de inimă, renunțarea la fumat determină scăderea tensiunii arteriale, ceea ce ușurează desfășurarea activităților fizice.

După 2 zile, fostul fumător va observa că simțul mirosului este mai dezvoltat – fumatul având efecte dăunătoare asupra terminațiilor nervoase responsabile cu decodarea mirosului.

După 3 zile de la renunțarea la fumat, nivelurile de nicotină din organism scad, ceea ce duce la apariția unor stări de iritabilitate și dureri de cap, pe măsură ce corpul se obișnuiește fără această componentă a tutunului.

După o lună, funcționarea plămânilor se îmbunătățește, iar fostul fumător va tuși mai puțin și va respira mai bine. De asemenea, și anumite activități fizice, precum jogging-ul, vor putea fi desfășurate pe o perioadă mai îndelungată.

După 3 luni, circulația sângelui se îmbunătățește.

După 9 luni, se observă o vindecare semnificativă a plămânilor.

După un an de la renunțarea la fumat, riscul de a dezvolta boli coronariene scade la jumătate.

După 5 ani, vindecarea organismului va permite dilatarea vaselor de sânge și a arterelor, fiind astfel diminuat riscul formării cheagurilor de sânge, risc ce va continua să scadă în următorii 10 ani, pe măsură ce organismul continuă să se vindece.

După 10 anide la renunțarea la fumat, riscul de a dezvolta cancer pulmonar scade la jumătate față de o persoană care continuă să fumeze. De asemenea, scade și riscul apariției cancerului pancreatic.

După 15 ani,riscul de a dezvolta o boală coronariană este același ca al unui nefumător, la fel ca și riscul apariției cancerului pancreatic.

După 20 de ani, riscul de dezvolta cancer pancreatic și de a deceda din cauza fumatului ajunge la același nivel cu al unei persoane care a nu a fumat niciodată.

Yoga te ajută să renunți la fumat – află cum!

Unul dintre principiile esențiale ale practicii yoga este respirația – aceasta va ajuta la eliminarea unor efecte negative ale fumatului. De asemenea, o alimentație sănătoasă va ajuta și mai mult organismul să își recapete sănătatea.

Un exercițiu de respirație ce poate fi practicat de cei ce vor să renunțe la fumat este exemplificat de https://yogasynergy.com:

  • Așază-te cât mai confortabil pe un scaun, cu mâinile pe coapse.
  • Expiră ușor tot aerul din plămâni.
  • Relaxează-ți fața și abdomenul.
  • Umple cu aer o treime din plămâni, până când abdomenul se umflă și se relaxează.
  • Ține aerul în plămâni pentru câteva secunde.
  • Expiră ușor tot aerul până când simți că abdomenul, apoi pieptul se relaxează.
  • Dacă te simți confortabil, ține-ți respirația pentru câteva secunde.
  • Revino la respirația normală.

Respirația adâncă ajută la eliminarea anumitor chimicale conținute de țigări, creând un mediu alcalin la nivelul plămânilor. Acest exercițiu poate fi repetat de câteva ori pe zi, el devenind mai ușor pe măsură ce va fi practicat în mod regulat, fără însă a forța în vreun fel respirația. Aceeași sursă recomandă efectuarea acestui exercițiu în momentul în care apare tentația de a fuma.

5 poziții de yoga pentru renunțarea la fumat

Pe măsură ce corpul se relaxează, nevoia de a fuma devine mai puțin acută. Iar yoga ajută nu doar corpul, ci și mintea să se relaxeze, câteva poziții (asane) fiind recomandate de www.thenorthlines.com în acest demers:

1. Poziția Podului (Setu Bandhasana): îmbunătățește circulația oxigenului din organism, întinde diferite părți ale corpului, are efect de calmare, reduce anxietatea și stresul și ajută în lupta cu tentația de a fuma.

pozitia-podului

2. Poziția copilului (Child pose): relaxează corpul, calmează sistemul nervos și ajută la eliberarea de stres a corpului și a minții.

pozitia-copilului

3. Poziția lumânării (Sarvangasana): ajută la o mai bună circulație cerebrală, la obținerea stării de calm, la eliminarea stresului și a depresiei, implicit la eliminarea nevoii de a fuma.

pozitia-lumanarii

4. Poziția triunghiului (Trikonasana): întinde și fortifică diferite părți ale corpului, reduce stresul și anxietatea și ajută în lupta cu tentația de a fuma.

pozitia-triunghiului

5. Poziția sfinxului (Salamba Bhujangasana): această poziție întinde mușchii abdominali, în același timp relaxând pieptul și umerii și ajutând la obținerea unei stări de calm.

pozitia-sfinxului

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *