Este sau nu benefică yoga în timpul sarcinii? Poate afecta în vreun fel copilul? Sunt întrebări pe care și le pun viitoarele mămici practicante de yoga, preocupate de sănătatea proprie și a copilului.
Yoga prenatală se concentrează pe tehnici de respirație și pe întinderea ușoară a mușchilor, toate acestea pregătind viitoarele mame pentru naștere. Află mai departe ce beneficii are practicarea yoga în sarcină, care pot fi riscurile și vezi câteva exemple de exerciții simple ce pot fi făcute în timpul sarcinii.
Yoga prenatală – beneficii
Yoga în timpul sarcinii promovează stretching-ul, concentrarea mentală și respirația concentrată. Studiile arată că yoga în timpul sarcinii este sigură și că poate avea multe beneficii pentru femeile însărcinate și copiii lor, arată www.mayoclinic.org.
Printre acestea se numără:
- Îmbunătățirea somnului
- Reducerea stresului și anxietății
- Creșterea forței și flexibilității musculare necesare pentru naștere
- Reducerea durerii de spate, a durerilor de cap și a dificultăților de respirație
Yoga în sarcină – avantaje și riscuri
Alături de beneficiile mai sus menționate, alt avantaj al practicării exercițiilor de yoga în sarcină este relaxarea mentală – în yoga se folosesc respirația concentrată și mindfulness, practici care și-au dovedit eficiența în îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului. De asemenea, exercițiile create pentru yoga prenatală întăresc musculatura planșeului pelvian, pentru a elimina astfel riscul de apariție a incontinenței urinare în timpul sarcinii sau după naștere.
Există însă anumite poziții cu un grad ridicat de dificultate, de aceea este important de menționat că ședințele de yoga în sarcină trebuie să fie ținute de un instructor specializat în astfel de exerciții destinate femeilor însărcinate.
Un dezavantaj este legat de practicarea yoga în mediu supraîncălzit (hot yoga): temperatura ridicată (camera unde se desfășoară ședințele de yoga este încălzită la 40 de grade Celsius) poate duce la deshidratare și creșterea temperaturii corporale, existând riscul ca acestea să afecteze atât mama, cât și copilul, potrivit www.health.harvard.edu.
Exerciții simple de yoga în sarcină
Potrivit www.mayoclinic.org, sesiunile de yoga destinate femeilor însărcinate pot include:
- Exerciții de respirație – femeile sunt încurajate să respire încet și profund pe nas. Aceste tehnici contribuie la o respirație mai bună în timpul travaliului.
- Stretching ușor: anumite mișcări cu grad scăzut de dificultate, care includ gâtul și brațele.
- Diferite poziții: sunt realizate stând în picioare sau jos și au rolul de a dezvolta forța, flexibilitatea și echilibrul.
- Relaxarea musculară: la finalul fiecărei sesiuni de yoga, mușchii vor fi relaxați, iar instructorul va încuraja participantele să își asculte propria respirație sau să repete o mantra ce contribuie la dobândirea stării de calm.
În cadrul unui studiu realizat de Rachael L. Polis, Debra Gussman și Yen-Hong Kuo, la care au participat 25 de femei însărcinate (aflate în săptămânile 25-28 de sarcină), au fost testate 26 de poziții de yoga. Pe tot parcursul desfășurării exercițiilor, s-a efectuat monitorizarea fetală și a mamei, fără a se înregistra probleme, nici în timpul exercițiilor, nici după încheierea sesiunii de yoga. Concluziile studiului, publicate în revista Obstetrics & Gynecology, au arătat că practicarea celor 26 de poziții de yoga selectate au putut fi efectuate în siguranță de femeile însărcinate.
Yoga în timpul sarcinii este și mai eficientă atunci când face parte dintr-o abordare integrată ce include exerciții de respirație, meditație și relaxare profundă, arată www.health.harvard.edu.