Sănătatea planetară: tinerii universitari cheamă la acțiune mediul academic

Pandemia de COVID-19 a afectat profund întreaga lume, comunitățile fiind obligate să contracareze rapid impactul răspândirii virusului asupra sănătății publice și a situației socio-economice. Activitățile antropice diminuează habitatele naturale ale animalelor, reducând din ce în ce mai mult dintre acestea și oameni, fapt care crește posibilitatea transmiterii anumitor virusuri de la animal la om. Apariția și răspândirea zoonozelor de tip SARS, Ebola și COVID-19 sunt expresii ale interconectării profunde dintre activitățile umane și mediul natural.

Răspândirea sindromului respirator acut sever 2 este emblematic pentru această perioadă și este un rezultat al acestor schimbări.

Alianța pentru Sănătatea Planetară are 39 de membri din mediul academic, reprezentând 31 de universități din 16 țări. Consorțiul include 200 de universități din întreaga lume.

Reprezentanții Alianței fac apel la mediul academic să asigure sănătatea generației actuale și a celor următoare, prin punerea în practică a cinci acțiuni:

  • sprijinirea cercetărilor interdisciplinare, orientate spre acțiune;
  • programele de sănătate planetară să fie incluse în curicula tuturor instituțiilor de învățământ superior;
  • aderarea la consorțiul instituțiilor implicate în limitarea folosirii combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze naturale);
  • promovarea accesului și a participării la programele educative virtuale;
  • eficientizarea comunicărilor publice despre cercetările științifice.

Sursa: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30142-X/fulltext

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH