Sfatul pediatrului

Cum previi răcelile copiilor?

Sistemul imunitar al copiilor, aflat în plină formare, este pus constant la încercare de răceli și gripe, mai ales în sezonul rece. Există mai mult de 200 de tulpini virale care provoacă aceste afecțiuni, iar piatra de încercare este momentul în care copilul este integrat în socialul reprezentat de grădiniță și școală.

Ce este de făcut?

În primul rând, pentru a contribui la fortifierea sistemului imunitar al copilului, este recomandată alăptarea nou-născutului cu lapte matern cel puțin în primele 6 luni de viață. Apoi, trebuie ținut cont și de necesitățile nutriționale ale celui mic, în funcție de etapele de creștere. O alimentație sănătoasă, diversificată ajută organismul să funcționeze în condiții optime. Cultivarea obiceiurilor legate de igienă trebuie începută cât mai devreme, de la igiena dentară până la cea corporală. Copiii mici au deseori tendința să își sugă degetul sau să își roadă unghiile, iar aceste obișnuințe trebuie combătute, simultan cu încurajarea spălatului pe mâini.

Alimentația bogată în vitamine

Cele mai importante vitamine de care au nevoie copiii pentru susținerea sistemului imunitar sunt vitaminele C și D. Este recomandat ca vitamina C să fie asigurată din surse naturale, fructe și legume neprelucrate termic, în timp ce suplimentele cu vitamina D sunt absolut necesare în primii ani de viață, în primul rând pentru prevenirea rahitismului, dar și pentru funcționarea corectă a întregului organism. Peștele gras este o foarte bună sursă de vitamina D, iar uleiul de pește este un supliment binecunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului în creștere. Urmați întotdeauna sfaturile medicului pediatru în privința asigurării întregului necesar nutritiv al copilului și administrați suplimente doar la recomandarea acestuia.

Prevenția și tratamentul răcelilor

În general, pentru viroze, specialiștii recomandă administrarea de antipiretice, în caz de febră, consumul suficient de lichide calde (ceaiuri, supe), creșterea aportului de vitamina C și administrarea de siropuri și suplimente din plante, care fortifică organismul și susțin sistemul respirator. De asemenea, este foarte importantă decongestionarea nazală și eliminarea constantă a secrețiilor mucoase din nas, pentru a evita complicațiile de tipul otitei și sinuzitei, care pot necesita administrarea de antibiotice.

Articole recomandate
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

8 mituri despre alăptare: adevărat sau fals?

3 Minute
Este important să deosebim informațiile adevărate de simplele mituri populare, mai ales în ceea ce privește sănătatea. Alăptarea joacă un…
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

Fimoza – ce este, care sunt cele mai frecvente complicații și cum se tratează?

4 Minute
Fimoza fiziologică este o condiție normală care apare la bebelușii de sex masculin și nu necesită tratament decât după vârsta…
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

Școala în pandemie. Sfaturi pentru părinți

2 Minute
După aproape un an de școală online, instituțiile de învățământ din România s-au redeschis parțial în luna februarie, în funcție…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *