Sfatul pediatrului

Cum previi răcelile copiilor?

Sistemul imunitar al copiilor, aflat în plină formare, este pus constant la încercare de răceli și gripe, mai ales în sezonul rece. Există mai mult de 200 de tulpini virale care provoacă aceste afecțiuni, iar piatra de încercare este momentul în care copilul este integrat în socialul reprezentat de grădiniță și școală.

Ce este de făcut?

În primul rând, pentru a contribui la fortifierea sistemului imunitar al copilului, este recomandată alăptarea nou-născutului cu lapte matern cel puțin în primele 6 luni de viață. Apoi, trebuie ținut cont și de necesitățile nutriționale ale celui mic, în funcție de etapele de creștere. O alimentație sănătoasă, diversificată ajută organismul să funcționeze în condiții optime. Cultivarea obiceiurilor legate de igienă trebuie începută cât mai devreme, de la igiena dentară până la cea corporală. Copiii mici au deseori tendința să își sugă degetul sau să își roadă unghiile, iar aceste obișnuințe trebuie combătute, simultan cu încurajarea spălatului pe mâini.

Alimentația bogată în vitamine

Cele mai importante vitamine de care au nevoie copiii pentru susținerea sistemului imunitar sunt vitaminele C și D. Este recomandat ca vitamina C să fie asigurată din surse naturale, fructe și legume neprelucrate termic, în timp ce suplimentele cu vitamina D sunt absolut necesare în primii ani de viață, în primul rând pentru prevenirea rahitismului, dar și pentru funcționarea corectă a întregului organism. Peștele gras este o foarte bună sursă de vitamina D, iar uleiul de pește este un supliment binecunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului în creștere. Urmați întotdeauna sfaturile medicului pediatru în privința asigurării întregului necesar nutritiv al copilului și administrați suplimente doar la recomandarea acestuia.

Prevenția și tratamentul răcelilor

În general, pentru viroze, specialiștii recomandă administrarea de antipiretice, în caz de febră, consumul suficient de lichide calde (ceaiuri, supe), creșterea aportului de vitamina C și administrarea de siropuri și suplimente din plante, care fortifică organismul și susțin sistemul respirator. De asemenea, este foarte importantă decongestionarea nazală și eliminarea constantă a secrețiilor mucoase din nas, pentru a evita complicațiile de tipul otitei și sinuzitei, care pot necesita administrarea de antibiotice.

Mai multe informații despre prevenția și tratamentul răcelilor la copii, aflați în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook PortalMed și pe canalul de YouTube.

blank
Articole recomandate
Sfatul pediatrului

Alăptarea copilului pentru un sistem imunitar puternic

3 Minute
Alăptarea nou-născutului cu lapte matern este cea mai comodă și mai prețioasă metodă de a ajuta bebelușul să se dezvolte…
Sfatul pediatrului

Tratamentul ortodontic pentru copii

3 Minute
Vizita regulată la cabinetul stomatologic ar trebui să fie o obișnuință pe care fiecare familie interesată de dantura și sănătatea…
Sfatul pediatrului

Totul despre pubertate

3 Minute
Pubertatea este perioada din viață situată între copilărie și adolescență. În medie, pubertatea începe cam pe la 10-12 ani, însă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *