Unul dintre lucrurile importante pe care părinții le pot face pentru copiii lor dincolo de a le oferi condițiile unui mediu sănătos și sigur de creștere, este să le citească. Se poate începe de foarte devreme, atunci când copiii sunt nou-născuți și se poate merge până după ce micuții învață să citească singuri, totul cu extrem de multe beneficii de ambele părți.
Avantajele cititului
Studiile arată că începutul lecturilor cât mai devreme îi ajută pe copii să-și dezvolte vorbirea, să interacționeze, să creeze legături cu părinții, să înțeleagă lumea înconjurătoare, să-și dezvolte imaginația și multe altele. Iată câteva dintre cele mai benefice efecte ale acestei activități:
- Se dezvoltă vorbirea. Lecturile zilnice încă din copilăria mică îi ajută pe copii să învețe cuvinte noi, să învețe cum se pronunță corect anumite cuvinte și să își dezvolte dicția. Aceste lucruri se întâmplă deoarece cititul în această perioadă le activează exact acea parte din creier care le permite să înțeleagă sensul limbii vorbite.
- Se creează o legătură părinte-copil. Pentru o conexiune strânsă, li se recomandă părinților să petreacă suficient timp împreună cu copilul. Cititul poate crea un cadru unic al fiecărei zile, un moment de întâlnire pe care copilul să îl aștepte cu nerăbdare, pentru că știe că e momentul special pe care îl petrece alături de părinte. Odată ce cititul a devenit un obicei, este bine să se repete fără excepție, pentru a se crea o constanță și o legătură bazată pe încredere.
- Învață să interacționeze. Odată ce copiii au crescut puțin, pot lua parte activ la momentul lecturii, prin întrebări pe care le pun părinților și prin completări pe care le aduc. Pot afla în acest mod lucruri noi în legătură cu lumea înconjurătoare. Se pot dezvolta dialoguri părinte-copil, care să pornească de la subiectul cărții și care să lămurească anumite curiozități pe care le are micuțul.
- Lectura zilnică dezvoltă concentrarea , atenția și disciplina. Dincolo de legătura care se creează grație obiceiului de a citi zilnic, copiii învață și primele noțiuni despre disciplină. La o vârstă la care cu greu stau liniștiți mai mult de două minute, lectura poate fi o metodă de a-i determina să fie atenți și concentrați pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Se dezvoltă imaginația și creativitatea. Prin intermediul lecturii cu voce tare, copiii vor cunoaște personaje, povești, locuri, acțiuni, mult dincolo de experiențele lor de până în acel moment. Imaginația bogată le e caracteristică micuților, astfel lectura le poate îmbunătăți acest aspect. Cititul propriu-zis se poate întrerupe în orice moment, pentru a lăsa loc unei povești imaginate de copil cu ajutorul părintelui.
- Se îmbunătățește memoria. Și capacitatea de a memora este extrem de dezvoltată la vârste fragede, iar cititul nu face decât să o sporească.
- Se cultivă dragostea față de carte. Acest aspect este unul de dorit, în aceste vremuri în care locul cititului a fost luat de gadget-uri, de jocuri pe calculator etc. Cu toate acestea, cultivarea obiceiului lecturii de către părinte poate fi cheia către formarea unui viitor adult iubitor de cărți.
Studiile arată că cititul nu trebuie să înceteze în momentul în care copilul a învățat să citească. El are în continuare nevoie de acel timp al lui cu părintele, pe care continuă să-l aprecieze, chiar dacă s-ar descurca și singur cu lectura. În acel moment, cititul poate deveni chiar mai interesant și mai distractiv. Părintele și copilul pot citi pe roluri, schimbându-și vocea în funcție de personaj. Pot, de asemenea, să meargă pe ideea improvizației și să creeze noi și noi povești împreună.