MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

Fimoza – ce este, care sunt cele mai frecvente complicații și cum se tratează?

Fimoza fiziologică este o condiție normală care apare la bebelușii de sex masculin și nu necesită tratament decât după vârsta de 7 ani. Atunci când fimoza are caracter patologic, poate necesita tratament prin intervenție chirurgicală, respectiv circumcizie.

Cum se manifestă fimoza?

Fimoza poate fi definită drept inabilitatea de a retracta pielea prepuțului (pielea care acoperă penisul). Ce se întâmplă exact? Până la împlinirea vârstei de 7 ani, băieții pot să retracteze pielea prepuțului; pentru unii aceasta nu se va retracta complet până la vârsta de 17 ani, ceea în acest caz poartă denumirea de fimoză. Această problemă apare de la naștere, când pielea prepuțului este strâmtă, iar în mod natural pielea se retractează de la sine în timp. Tratamentul se impune doar dacă după această retracție naturală prepuțul nu devine complet retractabil sau dacă apar simptome precum roșeață, durere sau inflamație în vârful penisului.  Din punct de vedere statistic, incidența fimozei la băieții de 13 ani este de aproximativ 1%.

„Fimoza este clasificată în două categorii: fiziologică și patologică. Fimoza fiziologică este fimoza care apare în mod normal la un copil necircumcis și se rezolvă de obicei în jurul vârstei de 5-7 ani. Fimoza patologică apare în urma cicatrizării, infecției sau inflamației. Retracția forțată a prepuțului poate conduce la sângerare, hemoragie și traume psihologice pentru copil și părinte” atrage atenția dr. Konstantinos Vakalidis, medic specialist urolog.

O afecțiune similară este parafimoza, care presupune blocarea circulației sanguine. Indiferent de vârstă, aceasta reprezintă o urgență medicală și trebuie mers la spital dacă prepuțul nu poate fi retractat în poziția inițială și pielea dobândește un aspect roșu închis sau violaceu.

Cauzele fimozei

Printre cauzele de apariției fimozei se numără următoarele:

  • Țesut cicatricial – infecțiile pot cauza cicatrici la nivelul prepuțului, ceea ce determină o scădere a elasticității pielii. Acest țesut dur poate îngreuna retracția prepuțului.
  • Tragerea și întinderea prepuțului – prepuțul nu trebuie tras cu forța deoarece pot apărea mici fisuri și inflamație, care conduc în final la fimoză.
  • Înaintarea în vârstă – ridurile și pierderea elasticității apar odată cu îmbătrânirea și la nivelul prepuțului. Sunt șanse mai mari de a dezvolta această problemă dacă au loc mai puține erecții.
  • Afecțiuni medicale – persoanele diabetice se confruntă cu un risc crescut de balanită, o infecție la vârful penisului.

În cazul adulților, factorii de risc pentru apariție includ și bolile cu transmitere sexuală. De asemenea, alți factori sunt: eczema (dermatita atopică), psoriazisul, lichen plan și lichen scleros (afecțiuni dermatologice).

minimartienii

Simptomele fimozei

Pe lângă faptul că pielea prepuțului rămâne blocată, fie în vârful penisului, fie mai jos, pot să mai apară următoarele:

  • La toaletă – pielea prepuțului se umflă în timpul urinării, ca un balon și poate fi dureroasă. Uneori se observă sânge în urină, durere (disurie), iar jetul de urină poate fi mai slab decât în mod normal.
  • În timpul actului sexual – poate apărea durere în momentul erecției.
  • Infecții – apar mai des infecții de tract urinar, dar și ale prepuțului (balanopostită), cu simptome precum hematurie, senzație de arsură la urinare, iminență de a urina chiar dacă vezica urinară este golită, durere și presiune la nivelul spatelui sau în regiunea inferioară a abdomenului.
  • Durere și producerea unui lichid gros la nivelul prepuțului.
  • Un inel albicios – deschiderea prepuțului prezintă un inel albicios, care seamănă cu un țesut cicatricial.

De asemenea, pot fi observate inflamație în vârful penisului sau pe întregul gland (balanită).

Diagnostic și tratament

Medicul urolog poate identifica această afecțiune prin intermediul simptomelor prezentate de pacient și prin examinare fizică; uneori poate recomanda și o cultură a secreției uretrale pentru situația în care suspectează o infecție.

„Tratamentul aplicat depinde de gravitatea afecțiunii. Astfel, specialistul poate recomanda o cremă pe bază de steroizi care se aplică pe prepuț de mai multe ori pe zi timp de mai multe săptămâni și care poate flexibiliza pielea; medicul va indica modul de aplicare al unguentului, care se aplică prin masaj de 2 ori pe zi timp de 6-8 săptămâni. Cele mai comune substanțe active recomandate de medic sunt hidrocortizon 2.5%, betametazonă 0.05%, triamcinolon 0.01% și propionat de fluticazonă 0.05%. Dacă s-a instalat o infecție, tratamentul impune și administrarea de antibiotic topic și/sau local”, subliniază Dr. Konstantinos Vakalidis.

În unele cazuri poate să se impună o circumcizie parțială sau completă; această intervenție presupune la excizia chirurgicală a pielii prepuțului. Medicul poate să o recomande dacă produsul topic nu a fost eficient sau în cazul fimozei patologice, al parafimozei, al infecțiilor recurente de tract urinar sau al unei balanopostite severe/recidivante.

Persoanele care suferă de fimoză sunt mai predispuse să dezvolte cancer penian. În lipsa tratamentului corespunzător, boala poate conduce la un grad crescut de inflamație și în cazuri extreme la gangrenă sau chiar la pierderea penisului.

Prevenirea fimozei și îngrijirea penisului

Pentru a preveni apariția fimozei pielea prepuțului trebuie spălată și uscată în fiecare zi, cu apă călduță și cu un produs fără parfum. Este important să se mențină o îngrijire delicată și o igienă adecvată. Astfel, în primii ani de viață se recomandă retracția delicată după curățarea pielii când se schimbă scutecul sau se îmbăiază copilul și va conduce la o retracție mai ușoară în timp. Odată ce copilul crește și prepuțul se retractează complet, acesta va învăța cum să îl curețe și să îl usuce singur. După retracție pielea trebuie trasă înapoi peste vârful penisului și returnată la poziția normală.

Smegma reprezintă o colecție de celule epiteliale de pe glandul penian și pielea prepuțului, fiind observată în momentul retracției. Această exfoliere naturală a pielii ajută la o retracție naturală. Smegma se poate să se prezinte sub formă de perle albicioase sub piele, care pot fi spălate cu ușurință. În cazul fimozei fiziologice pot apărea chisturi asociate producției de smegmă și balonare tranzitorie a prepuțului la urinare. De reținut că acestea sunt considerate normale și se rezolvă de la sine odată cu retracția zilnică delicată.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
MEDICINA PENTRU COPIISfatul pediatrului

8 mituri despre alăptare: adevărat sau fals?

3 Minute
Este important să deosebim informațiile adevărate de simplele mituri populare, mai ales în ceea ce privește sănătatea. Alăptarea joacă un…
MEDICINA PENTRU COPIIPovești, jocuri și experimente pentru copiiSFATURI MEDICALE

Parenting: Cum să fii un părinte mai bun

6 Minute
Să plantezi un copac, să construiești o casă, să faci un copil – sunt cele trei lucruri importante pe care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *