Sfatul pediatrului

Oase puternice. Cum să-i asiguri copilului tău o dezvoltare armonioasă

În general, rezistența oaselor nu este pusă la îndoială. Acestea sunt percepute ca o structură  dură, solidă și rezistentă, care își poartă rolul în organism independent de acțiunile noastre, ca și cum ar fi un bun general valabil. Însă este nevoie și de contribuția noastră pentru ca oasele să fie sănătoase, cu precădere în ceea ce îi privește pe copiii în creștere.

Importanța oaselor puternice

A avea oase puternice în copilărie constituie un fundament pentru sănătatea oaselor de-a lungul vieții. Aproape toată densitatea osoasă este contruită în timpul adolescenței. Procesul de construire a osului este finalizat în cea mai mare parte în jurul vârstei de 20 de ani. Copiii cu oase puternice au șanse mai mari de a evita slăbiciunea osoasă mai târziu în viață. Ca părinte, îți poți ajuta copilul asigurându-te că are parte de cei trei factori-cheie pentru oase sănătoase: calciu, vitamina D și exerciții fizice.

Cum îi asiguri rezistența osoasă copilului tău

Alimentație.

Asigură-i micuțului tău alimente cu conținut ridicat de calciu. Calciul este un mineral cunoscut pentru consolidarea oaselor. Se găsește în produse lactate, fasole, unele nuci și semințe și legume verzi cu frunze. Înlocuiește alimentele obișnuite cu versiuni cu conținut ridicat de calciu. De exemplu, înlocuiește sucul obișnuit cu sucul de portocale cu calciu. Nu uita că dieta este un mod excelent de a asigura sănătatea generală, nu numai a oaselor.

Suplimente de vitamina D

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Însă majoritatea copiilor nu mănâncă multe alimente care conțin vitamina D. Deoarece vitamina D este atât de importantă, furnizorii de servicii medicale recomandă tuturor copiilor să ia un supliment de vitamina D dacă nu ajung suficient în dieta lor. Întrebați-vă medicul, asistenta medicală, asistentul medicului sau dieteticianul de câtă vitamina D are nevoie de copilul dvs. și care este cel mai bun mod de a-l obține.

Activitate fizică

Încurajează-ți copilul să practice un sport. Oasele și mușchii devin mai puternice cu cât le folosim mai mult. Înotul, tenisul, fotbalul, mersul pe bicicletă sunt doar câteva dintre activitățile care construiesc și fortifică eficient osatura.

Obiceiuri sănătoase, copil sănătos

Orice organism are nevoie de suficiente activități fizice, calciu și vitamina D. Dar acestea sunt cu adevărat importante pentru copii – mai ales atunci când aceștia se află în etapa de dezvoltare. Este indicat ca părinții să conștientizeze importanța acestor factori în dezvoltarea copilului și să acorde o atenție sporită în ceea ce privește „cultivarea timpurie a gustului” copilului în materie de tot ce consumă. Un copil crescut cu obiceiuri nutritive sănătoase nu va alege fast-food-ul, în vreme ce un copil obișnuit cu sportul nu va alege să petreacă ore în șir în fața calculatorului.

Articole recomandate
Sfatul pediatrului

Cum previi răcelile copiilor?

2 Minute
Sistemul imunitar al copiilor, aflat în plină formare, este pus constant la încercare de răceli și gripe, mai ales în…
Sfatul pediatrului

Alăptarea copilului pentru un sistem imunitar puternic

3 Minute
Alăptarea nou-născutului cu lapte matern este cea mai comodă și mai prețioasă metodă de a ajuta bebelușul să se dezvolte…
Sfatul pediatrului

Tratamentul ortodontic pentru copii

3 Minute
Vizita regulată la cabinetul stomatologic ar trebui să fie o obișnuință pe care fiecare familie interesată de dantura și sănătatea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *