Prevenția este unul dintre reperele practicii pediatrice și include activități diverse, de la teste de screening neonatal la imunizări și recomandarea scaunelor auto de siguranță. Dacă în cazul adulților controalele de rutină sunt amânate, ignorate sau nu constituie o prioritate, pentru cei mici sunt esențiale. Copilul are un sistem imunitar în formare, așa că trebuie luate măsuri de precauție împotriva posibilelor afecțiuni.
Verificări pediatrice
Sfatul pedriatului este ca verificările copiilor să se facă la următoarele vârste:
- Vârsta de trei-cinci zile, aceasta constituind și prima vizită la medicul pediatru
- O lună
- Două luni
- Patru luni
- Șase luni
- Nouă luni
- Douăsprezece luni
- Cincisprezece luni
- Optsprezece luni
- Doi ani
- Trei ani
- Patru ani
- Cinci ani
Este recomandat ca și copiii de vârstă școlară să efectueze verificări anuale la medicul pediatru.
Practici pediatrice
Cunoașterea bunelor practici pediatrice te pot ajuta să te asiguri de buna stare de sănătate a copilului tău. Așadar, ia în considerare următoarele teste, verificări sau examinări:
- Screening pentru autism: Pediatrul trebuie să caute simptome ale autismului (contact vizual slab, lipsa reacției când copilul este strigat, întârziere în vorbire sau lipsa acesteia, comportament stereotip).
- Tensiune arterială: Trebuie verificată începând cu vârsta de trei ani.
- IMC: Indicele de masă corporal al copiilor și adolescenților trebuie calculat în fiecare an. Asta ajută la identificarea creșterii excesive în greutate și a riscului de a dezvolta obezitate.
- Alăptare: Pediatrii încurajeză alăptarea exclusivă pentru primele șase luni din viața unui bebeluș. Ea poate fi continuată chiar și după începerea alimentației diversificate din jurul vârstei de șase luni.
- Screening pentru colesterol: Toți copiii trebuie să facă un test de colesterol la vârsta de 9-11 ani. Cei cu istoric familial de dislipidemie (colesterol crescut în sânge și / sau trigliceride) sau boli cardiovasculare premature (tensiune arterială ridicată, atacuri de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă etc.) ar trebui să aibă efectuat un profil lipidic la vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani.
- Test auditiv: Pe lângă testul auditiv al nou-născutului, copiii ar trebui să înceapă să facă teste auditive la fiecare vizită anuală la pediatru, începând cu vârsta de patru ani.
- Hematocrit: Un test de hemoglobină sau hematocrit se face pentru a testa diagnosticul de anemie, la vârsta de 12 luni.
- Relația cu tehnologia: Este recomandat cei mici cu vârsta sub doi ani să nu aibă contact cu telefonul, tableta, televizorul. În cazul copiii mai mari se poate vorbi despre accesul limitat la noile tehnologii. Acestea nu sunt benefice pentru sănătatea fizică sau dezvoltarea cognitivă.
- BTS: Tinerii activi sexual trebuie să fie testați de rutină în fiecare an pentru boli cu transmitere sexuală. Este de reținut faptul că boli precum chlamydia și gonoreea sunt asimptomatice.
- Screening auditiv universal al nou-născuților: Toți nou-născuții trebuie să aibă auzul testat. Evaluarea timpurie permite și intervenția timpurie, astfel încât să fie evitată pierderea auditivă permanentă.
- Teste de vedere: Astfel de teste se încep de la vârsta de trei ani și se efectuează anual până la adolecență.
Sfaturi pediatrice
Boala este cauzată de factori precum predispoziție genetică, agenți biologici, factori de mediu, stil de viață și este un proces dinamic, care începe înainte ca pacientul să realizeze că este afectat. Este esențial să vizitezi medicul pediatru cu regularitate pentru a cunoaște starea actuală de sănătate a copilului tău și a preveni riscul de apariție a posibilelor boli. Nu uita că prevenția înseamnă sănătate!