Vizita regulată la cabinetul stomatologic ar trebui să fie o obișnuință pe care fiecare familie interesată de dantura și sănătatea copilului să o aibă. În mod normal, vizitele la stomatolog ar trebui făcute o dată la șase luni. Cu cât este copilul mai mic la prima vizită la dentist, cu atât se va obișnui mai repede cu zgomotele din cabinet, cu ideea că este ceva firesc să meargă la controlul stomatologic și să își rezolve eventualele probleme dentare. Cele mai frecvente motive pentru care copiii ajung la dentist sunt cariile, abcesele, gingivitele (inflamare a gingiei) și corectarea poziției în care cresc/au crescut dinții.
Ortodonția este partea stomatologiei care asigură așezarea în poziție normală a dinților pe arcadele dentare. Medicii specialiști recomandă ca primul control de ortodonție să fie făcut în jurul vârstei de șase ani, înainte ca dinții copilului să se schimbe, mai ales în cazul în care părinții au dinții așezați strâmb pe arcade, pentru ca intervenția să fie precoce, iar șansele de aranjare corectă a dentiției cât mai mari. Cu cât sunt descoperite mai devreme iregularitățile dentare, cu atât mai ușor pot fi tratate și corectate, deoarece la 6-7 ani dinții sunt încă în proces de erupție, iar maxilarele sunt încă în dezvoltare.
Cauze
Câteva dintre problemele cu care copiii ajung la medicul ortodont sunt: poziționarea anormală a dinților (dinți înghesuiți sau spații prea mari între dinți), maxilar mic și dinți mari sau maxilar mare și dinți mici, suprapunerea dinților, mușcătură greșită, masticație defectuoasă, fizionomie deformată. Printre cele mai comune cauze se numără:
- ereditatea (copiii moștenesc formele și dimensiunile dinților și oaselor de la părinți);
- suzeta;
- suptul degetului;
- respirația pe gură;
- pierderea dinților de lapte prea devreme sau prea târziu.
Simptome
- copilul nu poate mușca bine;
- masticație ineficientă;
- fizionomie imperfectă;
- defecte de vorbire.
Riscuri și complicații
Cu cât tratamentul ortodontic este făcut mai devreme, cu atât cresc șansele ca dinții copilului să se alinieze mai bine pe arcade. Netratarea la timp a problemelor ortodontice conduce la masticație ineficientă, ceea ce mai târziu va atrage probleme de digestie care, la rândul lor, pot cauza alte și alte boli. De asemenea, nu trebuie neglijat aspectul fizic al copilului și confortul său mental. Cu cât dinții sunt mai bine aliniați pe arcade, cu atât zâmbetul copilului va fi mai frumos, organismul va fi mai sănătos, iar micuțul va crește fără să fie afectat psihic de problemele dentare.
Abordări terapeutice
Medicul specialist ortodont va stabili tratamentul în funcție de problemele pe care le are copilul. Se poate încerca mărirea maxilarului pe care dinții stau înghesuiți, de exemplu. Aparatele dentare sunt de multe feluri, pentru situații diferite, în care dinții nu sunt bine aliniați sau copilul se confruntă cu alte probleme de dentiție. Tratamentul ortodontic pentru copii nu este dureros și aduce o serie de avantaje importante:
- dantură sănătoasă și frumoasă;
- posibilitatea de a rosti corect cuvintele;
- posibilitatea de a mușca și mesteca perfect;
- fizionomie bine aliniată.
Recomandări
Medicul va recomanda anumite proceduri pe care părinții trebuie să le rețină pentru a-și putea ajuta copilul să le respecte. O igienă orală strictă este absolut necesară, mai ales în cazul purtării unui aparat ortodontic mobil. Curățarea acestuia se realizează cu o altă periuță (nu se va folosi periuța cu care copilul își spală dinții), cu apă și săpun sau pastă de dinți. După igienizare, aparatul dentar trebuie uscat și depozitat într-un loc curat și uscat. Și în cazul aparatelor dentare fixe, este foarte importantă păstrarea unei igiene orale stricte și curățarea suplimentară a elementelor constitutive cu ajutorul periuțelor interdentare.