SFATURI MEDICALE

Afecțiuni frecvente în perioada Sărbătorilor de Paște

O „tradiție” mai puțin sănătoasă pe meleagurile autohnone este excesul alimentar, mai ales de sărbători. Multe preparate și feluri de mâncare apetisante, multe ouă, multă carne, cozonaci și pască – toate acestea reprezintă o adevărată provocare pentru mulți dintre noi.

Medicii ne sfătuiesc să drămuim cu grijă alimentele și băuturile pe care le vom consuma pe parcursul acestor zile de sărbătoare, ca să nu ajungem în situația de a apela la serviciile medicale de urgență.

Măsuri de precauție

Multe persoane obișnuiesc să țină post timp de câteva săptămâni înainte de Paște: fără carne, ouă sau lactate. Pentru aceștia, un exces ulterior este cu atât mai periculos, pentru că poate provoca un adevărat șoc organismului obișnuit între timp cu o alimentație mai ușoară. Revenirea la consumul proteinelor de origine animală trebuie să se facă treptat.

Ouăle fierte și carnea de miel sunt alimente mai greu digerabile. Maioneza din salate și dulciurile pot, de asemenea, să afecteze atât funcționarea stomacului, cât și a ficatului, bilei sau pancreasului. Se recomandă ca mai ales aceste preparate să nu fie consumate în cantități mari, pentru a nu provoca indigestii, colecistite sau alte probleme de natură digestivă.

Cei care suferă deja de afecțiuni gastrointestinale, hepatobiliare, pancreatice sau cardiace sunt cu atât mai mult sfătuiți să evite consumul exagerat de alimente grele, grase, dulci, sărate sau de alcool.

Este de dorit ca preparatele de sărbătoare să fie repartizate pe parcursul zilei, iar între mese să existe pauze de cel puțin 3-4 ore, pentru a oferi sistemului digestiv răgazul de care are nevoie pentru o bună funcționare. De asemenea, între felurile de mâncare este recomandabil să se facă pauze de minimum 15 minute.

Remedii și tratamente

De obicei, numărul persoanelor care semnalează probleme digestive se dublează, în perioada sărbătorilor. Cazurile mai puțin grave, de disconfort abdominal sau indigestii ușoare pot fi tratate și acasă, cu ceaiuri digestive și coleretice și cu o serie de medicamente care ajută digestia și combat spasmele. Solicitați întotdeauna sfatul unui medic, înainte de a apela la orice tip de tratament făcut acasă.

Articole recomandate
LIFE STYLESFATURI MEDICALE

Disc menstrual sau cupa menstruală? Ce ne recomandă specialiștii FemiEko

3 Minute
Produsele menstruale reutilizabile și-au câștigat popularitatea în rândul femeilor din toată lumea pentru le ajută să simtă libertate de mișcare…
SFATURI MEDICALE

Noul rol de părinte poate modifica structura creierului bărbatului, arată un nou studiu

3 Minute
O nouă cercetare internațională a identificat modificări neurologice și în rândul taților care sunt la primul copil. Studiul este de…
SFATURI MEDICALEŞTIRI MEDICALESurse știri

Anticoncepționalele pot schimba comportamentul?

1 Minute
Primul anticoncepțional a fost aprobat în SUA în 1960. De atunci, contraceptivele hormonale sunt utilizate zilnic de peste 100 de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *