Alimentație sănătoasăLIFE STYLESFATURI MEDICALE

Excesele alimentare și consecințele acestora

Moderația reprezintă baza unei alimentații sănătoase. Atunci când există un consum în exces de alimente, pot să apară diverse probleme, începând de la greutatea corporală și o stare crescută de somnolență și până la dezvoltarea unor afecțiuni grave.

Ce se întâmplă când mâncăm prea mult?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1,4 miliarde de adulți și 40 milioane de copii (sub vârsta de 5 ani) sunt supraponderali, iar rata obezității la nivel global s-a dublat din 1980.

Obezitatea poate conduce la multe probleme de sănătate care pot cauza decese – inclusiv:

Studiile au demonstrat că anumite alimente (în special dulciuri și grăsimi) dispun de un efect similar drogurilor și cauzează o senzație de plăcere la nivelul creierului. Când sunt consumate prea multe astfel de alimente, schimbările din creier ajung să se permanentizeze. De asemenea, excesele alimentare determină stomacul să se mărească peste dimensiunea normală, pentru a se ajusta la cantitatea mare de alimente, cauzând un stres suplimentar și pentru alte organe învecinate (rinichii, ficatul trebuie să funcționeze într-un ritm anormal) și cauzând o senzație de disconfort care se manifestă ca senzație de oboseală sau somnolență.

Consecințe ale exceselor alimentare

Un surplus de grăsime corporală

Există un echilibru caloric stabilit între numărul de calorii consumate și numărul de calorii arse. Cu cât cantitatea de alimente consumată este mai mare, cu atât există un surplus de calorii care determină organismul să depoziteze caloriile sub formă de grăsime. Există și o diferențiere în funcție de natura caloriilor consumate; astfel, atunci când se consumă în exces proteine, nu crește riscul de grăsime corporală din cauza modului în care aceasta este metabolizată. Însă când se consumă calorii în exces de tip carbohidrați în grăsimi, crește riscul de a acumula surplus adipos. Pentru a preveni această consecință, se recomandă sporirea consumului de proteine slabe și legume fără amidon, și nu de alimente bogate în carbohidrați și grăsimi.

Este tulburat sistemul de reglare al senzației de foame

Doi hormoni principali influențează sistemul de reglare al senzației de foame:

 • Grelina (stimulează apetitul);
 • Leptina (suprimă apetitul).

Atunci când nu mâncați o perioadă îndelungată, nivelul de grelină crește. Apoi, după masă, nivelul de leptină transmite corpului că s-a săturat. Excesul alimentar poate însă tulbura acest echilibru; alimentele bogate în grăsime, sare sau zahăr conduc la secreția de hormoni specifici senzației de bine, precum dopamina, care activează centrele de plăcere din creier. În timp corpul ajunge să creeze o asociere între plăcere și alimente cu conținut ridicat de calorii și grăsimi, fiind tulburată reglarea foamei și apărând dorința de a mânca din plăcere și nu de foame (un cerc vicios de supraalimentație). Pentru a preveni această consecință trebuie porționate anumite alimente ce transmit senzația de bine și consumul lor într-un ritm mai lent (organismul trebuie să aibă timp să se simtă plin).

Crește riscul de îmbolnăvire

Deși o alimentație în exces ocazională nu influențează sănătatea, atunci când are loc un exces alimentar cronic apare obezitatea.  Fiind definită ca un indice de masă corporală de peste 30, obezitatea reprezintă unul dintre principalele riscuri asociate sindromului metabolic, un grup de afecțiuni ce crește șansele de boală cardiacă și alte probleme de sănătate, precum diabet și accident vascular cerebral.

Factorii indicatori specifici acestui sindrom includ:

 • Niveluri ridicate de grăsimi în sânge;
 • Hipertensiune;
 • Rezistență la insulină și inflamație.

Rezistența la insulină în sine este legată strâns de excesul alimentar cronic, apărând când glicemia excesivă scade abilitatea hormonului insulină de a depozita zahăr la nivel celular și putând conduce la diabet de tip 2 în lipsa unui control adecvat.

Alte probleme de sănătate asociate obezității sunt:

 • Apneea în somn;
 • Cancerul;
 • Bolile cardiace și artrita.

Poate fi redus acest risc prin evitarea caloriilor în exces, a alimentelor procesate, prin consumul de legume bogate în fibre și consumul moderat de carbohidrați, monitorizarea nivelului de colesterol, a tensiunii și a glicemiei și un program constant de exerciții fizice.

Este influențată funcționarea creierului

Mai multe cercetări au realizat o corelație între excesul alimentar pe termen lung și declinul cognitiv la adulții vârstnici, comparativ cu cei care nu au consumat alimente în exces. Un alt studiu a realizat o corelație între supraponderabilitate și scăderea memoriei. Ținând cont de faptul că masa creierului este formată din aproximativ 60% grăsime, consumul de grăsimi sănătoase, precum avocado, nuci, pește gras și ulei de măsline, poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv.

Apare mai des starea de greață

Excesul alimentar în mod constant cauzează senzații inconfortabile de greață și indigestie. Stomacul unui adult are mărimea unui pumn strâns și poate depozita aproximativ 75 ml când este gol, deși poate să se mărească depozitând aproximativ 950 ml, în funcție de constituția corporală și alimentație. Atunci când consumați o masă bogată și vă apropiați de capacitatea maximă de depozitare a stomacului pot apărea senzații de greață sau indigestie, iar în cazuri grave această senzație poate declanșa voma (modul în care corpul scade presiunea intrastomacală). Deși există diverse medicamente care pot trata simptomele menționate, cel mai indicat este să consumați porții alimentare mai mici și să mâncați mai lent pentru a preveni apariția lor.

Balonarea și gradul de flatulență sunt observate mai des

Consumul unor cantități mari de alimente poate afecta sistemul digestiv, conducând la flatulență și balonare. Alimentele preponderent cauzatoare ale acestor simptome sunt cele picante și cele grase, precum și băuturile carbogazoase. De asemenea, leguminoasele, anumite legume (varza, ceapa etc.) și cerealele integrale pot cauza gaze, însă acestea nu sunt de obicei consumate în exces. În plus, atunci când alimentele sunt ingerate prea rapid, gazele și balonarea apar în urma unei cantități prea mari de alimente ce intră în stomac. Pentru a evita această consecință, este indicat să așteptați să consumați lichide după masă și să reduceți cantitatea de alimente cauzatoare de gaze.

Se observă o stare mai frecventă de somnolență

Multe persoane devin mai lente sau obosite după excesele alimentare, fiind vorba de un fenomen denumit hipoglicemie reactivă (zaharurile din sânge scad brusc după o masă bogată). Hipoglicemia se caracterizează în mod comun prin somnolență, lentoare, ritm cardiac rapid și dureri de cap, cauza fiind considerată drept producția în exces de insulină. Deși hipoglicemia este specifică persoanelor diabetice care administrează o cantitate prea mare de insulină, hipoglicemia reactivă poate apărea la cele care fac abuzuri alimentare.

Nivel redus de încredere în sine

Persoanele obeze se confruntă cu o percepție redusă asupra propriei persoane, fiind deseori ridiculizate, ceea ce conduce la un risc crescut de izolare socială. De asemenea, depresia și anxietatea sunt frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu tulburări alimentare; multe persoane mănâncă excesiv pentru a-și îmbunătăți starea de dispoziție, ceea ce conduce la sentimente de vină și repetarea obiceiului alimentar defectuos.

Persoanele cu depresie pot să observe senzație de:

 • Neajutorare;
 • Vină;
 • Lipsa interesului în activități plăcute;
 • Sentimente de tristețe permanentă;
 • Oboseală/lipsa energiei.
Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *