AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

Frecvența sexului, importantă pentru viața intimă?

Este sănătos să faci sex des? Există studii care să susțină ideea de frecvență sexuală ridicată ca având legătură cu fericirea? De câte ori faci sex pe săptămână poate influența starea de sănătate?

Sexul și viața sexuală sunt subiecte vaste, iar întrebările despre sex oferă foarte multe perspective și posibile răspunsuri. Articolul prezintă câteva idei interesante despre legătura dintre frecvența sexului și sănătate, dar și despre legătura dintre sex și fericire. Ce înseamnă frecvență ridicată a actului sexual? Ce înseamnă calitate și cantitate când vine vorba despre sex?

De asemenea, articolul explorează nuanțele diferite ale noțiunilor de viață intimă și viața sexuală. Intimitate nu înseamnă numai sex, ci presupune un set de acțiuni și activități pe care cuplurile le fac pentru apropiere la un nivel mai profund de partener. Articolul se sprijină pe opinii ale specialiștilor în domeniu, oferă câteva perspective utile și informații noi cu ajutorul cărora sexul și viața sexuală pot fi observate într-un spectru mai larg de informații.

De ce dispare dorința sexuală își găsește un posibil răspuns, de asemenea, în conținutul articolului.

  • Frecvența actului sexual

De câte ori faci sex pe săptămână? Ce înseamnă viața sexuală cu frecvență normală?

Într-un studiu din 2017, publicat în Archives of Sexual Behavior, se notează că adultul mediu se bucură de sex de 54 de ori pe an, ceea ce echivalează cu aproximativ o dată pe săptămână.

Dr. Logan Levkoff, doctor în sexualitate umană, educație pentru căsătorie și viața de familie la Universitatea din New York consideră că:

                         „avem o mulțime de așteptări cu privire la modul în care ar trebui să arate relațiile. De multe ori, acest model de basm nu imită viețile noastre sau realitățile noastre.

În ceea ce privește sexul – și cât de mult să facem – Dr. Levkoff spune că nu există un „normal” și că toate relațiile sunt diferite. „Normalul” este ceea ce se simte satisfăcător pentru tine și pentru partenerul tău. Și în privința sexului, comunicarea este cheia. Este nevoie ca ambele părți să se simtă împlinite.

În opinia Dr. Levkoff, sexul nu ar trebuie să se limiteze întotdeauna la actul sexual. La crearea legăturii dintre doi oameni contribuie și îmbrățișările, stimularea orală și manuală, împărtășirea fanteziilor sexuale. Nu există un „număr magic” care ar trebui atins. În schimb, cuplurile ar trebui să caute crearea unei legături intime, iar intimitatea fizică nu înseamnă numai sex.

  • Frecvența sexuală ridicată sporește fericirea?

În articolul intitulat “Frecvența sexuală crescută sporește fericirea?” (din 2015, Carnegie Mellon University SUA) , oamenii de știință au pornit studiul de la cercetări realizate anterior care observau o corelație pozitivă între fericire și frecvența sexuală, dar care nu au reușit să determine dacă o frecvență crescută duce, în mod cauzal, la o creștere a fericirii.

Pentru a afla răspunsul, cercetătorii au recrutat cupluri și au  desemnat în mod aleatoriu jumătate dintre ele să își dubleze frecvența actului sexual. Cercetătorii au constatat că frecvența crescută a sexului nu duce la creșterea fericirii. Un motive este faptul că frecvența sexuală ridicată conduce la scăderea dorinței și a plăcerii de a face sex. Studiul este disponibil integral aici.

  • Frecvența sexuală ridicată – beneficii pentru sănătate?

Potrivit cercetărilor, viața sexuală activă, sau viața sexuală cu frecvența sexului ridicată, poate ajuta la menținerea sănătății. Mai jos, câteva rezultate din cercetări științifice:

  • La Universitatea Wilkes din Wilkes-Barre, Pennsylvania, cercetătorii au chestionat 112 subiecți cu privire la frecvența sexului. Apoi le-au analizat saliva pentru a afla dacă există imunoglobulină A (IgA) care luptă împotriva infecțiilor. În comparație cu celelalte grupuri, cei care au făcut sex o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat niveluri semnificativ mai ridicate de IgA.

                        „Sexul moderat frecvent îmbunătățește funcția imunitară și poate ajuta la prevenirea unor boli precum răceala comună„, spune cercetătorul principal Carl Charnetski.

  • Cercetătorii britanici au descoperit că, pe măsură ce crește frecvența sexuală, scade riscul de atac de cord: „Bărbații de vârstă mijlocie ar trebui să fie încurajați să știe că relațiile sexuale frecvente oferă o anumită protecție împotriva atacului de cord.”
  • Timp de opt ani, cercetătorii de la Institutul Național de Cancer au urmărit orgasmele și riscul de cancer de prostată la 29.342 de bărbați cu vârste cuprinse între 46 și 81 de ani. Pe măsură ce frecvența orgasmelor a crescut, în special în timpul vârstei de 20 de ani a bărbaților, riscul de cancer de prostată, mai târziu în viață, a scăzut.

Viața sexuală și grădina secretă

  “Erotismul este o mișcare spre Celălalt, acesta este caracterul său esențial.”
Simone de Beauvoir (The Second Sex)

Autoarea Esther Perel, în volumul “Inteligența erotică”* discută despre o așa-numită grădină secretă, sau spațiul intim al fiecăruia. Grădina secretă este “un spațiu fizic, emoțional și intelectual care îmi aparține numai mie“, scrie Perel. Datorită calității cu care fiecare se îngrijește de grădina secretă, personală, de spațiul său, viața sexuală poate să înflorească sau să se veștejească. Autoarea consideră că în păstrarea unei distanțe față de persoana iubită s-ar putea afla secretul relațiilor de lungă durată cu o viață sexuală activă, sănătoasă, de care se bucură ambii parteneri. Perel consideră că avem de-a face cu un paradox: pe măsură ce ne apropiem de celălalt, odată cu eliminarea distanței, dispare și dorința. Cu ajutorul grădinii secrete, fiecare partener păstrează distanța necesară față de celălalt, astfel încât dorința să se păstreze vie. În grădina secretă, individualitatea are ocazia să se dezvolte și devine izvor pentru viața sexuală și viața intimă bogată a cuplului.

*Volumul “Inteligența erotică” de Esther Perel este disponibil în limba română.

  • Viața sexuală în cantitate și calitate

Ar putea sexul regulat să prelungească viața?

Sexul ajută la arderea caloriilor, scade tensiunea arterială, relaxeză, reduce durerile, eliberează endorfine.

Mai mult, potrivit oamenilor de știință britanici de la Universitatea din Bristol, care au studiat 900 de bărbați de vârstă mijlocie, sexul poate să prelungească viața. În comparație cu cei care făceau sex o dată pe lună sau mai puțin, cei care au declarat că fac sex de două ori pe săptămână, aveau o rată de deces redusă la jumătate.

Până la ce vârstă există viață sexuală?

 Potrivit unui studiu, disponibil aici,

A existat o reducere a frecvenței raporturilor sexuale începând cu vârsta de 50 de ani în rândul femeilor din Europa și Statele Unite. Femeile asiatice au raportat rate în creștere până la grupa de vârstă 20-30 de ani, urmate de o scădere. Schimbarea cu vârsta nu a fost la fel de evidentă în rândul studiilor africane și sud-americane. Factorii cel mai des asociați cu frecvența actului sexual au fost vârsta, paritatea, durata relației, sarcina, timpul, statutul relației, intențiile de fertilitate și contracepția.”

Viața sexuală este importantă pentru sănătate, așa cum rezultă din concluziile cercetătorilor. Dacă, pentru moment, nu există dovezi care să susțină legătura dintre fericire și frecvența ridicată a sexului, putem spune că viața sexuală activă are beneficii numeroase pentru sănătatea organismului.

În plus, dacă viața intimă presupune crearea unei legături profunde cu partenerul de viață, atunci sexul este activitatea utilă și plăcută care susține crearea și întreținerea legăturii profunde. Ideea autoarei Esther Perel, care observă declinul în viața sexuală pe măsură ce cuplurile se cunosc și se apropie din ce în ce mai mult, ar putea oferi, poate, răspunsuri în plus despre viața sexuală de calitate. Secretul unei vieți intime de calitate s-ar putea afla în grădina secretă, în munca asupra propriei persoane, sau locul de unde se poate naște dorința pentru celălalt.

Viața sexuală normală pentru fiecare persoană este viața sexuală în care fiecare partener se simte împlinit și parte dintr-o legătură semnificativă cu Celălalt, așa cum spune Dr. Levkoff. Fiecare definește ce înseamnă viața sexuală normală pentru sine.

Dacă vrei să cunoști mai multe informații utile despre viața sexuală, îți recomandăm și alte resurse. Vrei să știi de ce dispare dorința sexuală? În acest articol vei găsi răspunsul nu numai la această întrebare, dar și ce poți face pentru a o recăpăta.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *