Hernia inghinală este o afecțiune care se manifestă prin pătrunderea unei porțiuni a intestinului în canalul inghinal. Acest lucru se întâmplă în momentul unei rupturi musculare în acea zonă și se manifestă printr-o umflătură, care va provoca durere în momentul aplecării sau ridicării de obiecte mai grele. Hernia inghinală este mai frecventă la bărbați.
Umflătura apărută în zona inghinală va apărea și dispărea, în funcție de poziția corpului. În poziție verticală, în special la un efort care va crește presiunea din abdomen, umflătura va fi vizibilă și dureroasă. Când pacientul se va afla în repaus, în poziție orizontală, cu abdomenul relaxat, atunci umflătura va dispărea.
Câte tipuri de hernie inghinală există?
Hernia inghinală poate fi de două tipuri:
- hernie directă – este un tip de hernie dobândit și se manifestă de cele mai multe ori la persoanele în vârstă. Apare în urma unei dereglări în zona inghinală;
- hernie indirectă – se dezvoltă în zona orificiului intern, acolo unde cordonul spermatic (la bărbați) și ligamentul rotund (la femei) intră în abdomen. Acest tip de hernie este, de cele mai multe ori, congenital și se poate declanșa la orice vârstă.
Cauzele apariției herniei inghinale
Hernia inghinală are două cauze principale:
- creșterea presiunii asupra mușchilor din peretele abdominal – fenomen întâlnit la sportivii de performanță, la bolnavii cu adenom de prostată, la persoanele care suferă de tuse cronică sau de constipație cronică;
- șubrezirea rezistenței peretelui abdominal – provoacă hernia directă, afecțiune întâlnită la persoanele cu vârste înaintate.
Pe lângă aceste două cauze principale, hernia inghinală poate fi influențată și de alți factori de risc, precum:
- sexul (bărbații au un grad de risc de opt ori mai mare decât femeile);
- obezitatea;
- muncă fizică intensă (persoane care ridică frecvent greutăți);
- tusea cronică;
- constipația cronică;
- moștenirea genetică;
- sarcina;
- nașterea prematură;
- greutate scăzută la naștere;
- o hernie inghinală anterioară (persoanele care au avut hernie inghinală în copilărie);
- lovituri sau leziuni în zona inghinală.
Simptome
De regulă, principalul simptom al herniei inghinale este reprezentat de apariția unei umflături (în zona inghinală), care poate fi însoțită sau nu de durere. În momentul în care pacientul sesizează apariția acestei umflături se recomandă un consult specializat, pentru a nu risca eventuale complicații.
Fenomenul de ”strangulare” a herniei (prezența în sacul herniar a unei porțiuni din intestin) poate provoca o ocluzie intestinală gravă, cu perforație și consecințe severe. Fără tratament de urgență, intestinul se va necroza în doar câteva ore.
Pe lângă umflătura despre este amintit mai sus, hernia inghinală poate fi însoțită și de alte simptome, precum:
- senzație de arsură în zona inghinală;
- senzație de presiune în zona inghinală;
- durere mare la ridicarea de greutăți;
- durere în zona testiculelor (în momentul în care țesutul intestinal ajunge spre scrot).
În cazuri severe de hernie strangulată, simptomele sunt mult mai dure:
- vomă;
- febră mare;
- durere acută;
- umflătura se înroșește sau capătă o culoare foarte închisă;
- constipație severă.
Cum se manifestă hernia inghinală la copii
Moștenită genetic, hernia inghinală poate fi diagnosticată și la nou-născuți sau la copii cu vârste fragede. Cauza principală este reprezentată de o modificare genetică ce afectează peretele abdominal. În timpul sarcinii, un făt de sex masculin va dezvolta, în mod normal, testiculele în abdomen. Acestea se vor deplasa în scrot, prin canalul inghinal, iar după naștere canalul se va închide pentru a nu permite întoarcerea testiculelor în abdomen. Dacă închiderea nu se face în totalitate, sunt șanse mari ca o parte a intestinului să se deplaseze în canal și să provoace hernia inghinală.
Statistic, herniile apar mai des la copiii născuți înainte de termen.
Hernia inghinală la nou-născuți se va manifesta printr-o stare ridicată de neliniște, agitație, plâns, dar și prin lipsa poftei de mâncare. Nedescoperită la naștere, hernia inghinală se va manifesta în primii ani ai copilului prin durere și disconfort atunci când tușește sau când stă în picioare pentru o perioadă lungă de timp.
Tratament
Diagnosticul de hernie inghinală va fi pus de medic în urma unei examinări fizice și după efectuarea unei ecografii abdominale, a unei tomografii computerizate și, dacă este nevoie, a unui RMN.
În cazul în care se observă că hernia are dimensiuni reduse, iar pacientul nu este deranjat de simptome, atunci evoluția herniei va fi monitorizată și nu se va stabili un tratament medicamentos. Pacientul va fi nevoit să evite efortul susținut și să ridice greutăți.
În cazul în care hernia este de dimensiuni mari și pacientul resimte dureri, atunci medicul va apela la intervenție chirurgicală pentru tratarea herniei inghinale. În prezent, grație tratamentelor moderne apărute pe piață, operație pentru hernie inghinală presupune utilizarea unei plase speciale de susținere. Astfel, tensiunea din interior va fi mult mai mică, iar durerile resimțite vor fi incomparabil mai mici față de intervențiile clasice din trecut. În plus, utilizarea acestei plase de susținere va reduce riscul recidivei.
Intervenția laparoscopică, metodă recomandată de ultimele studii, pentru tratarea herniei inghinale durează maximum o oră, iar spitalizarea nu va depăși 48 de ore după operație, în cazul în care totul decurge normal. Firele de sutură vor fi eliminate în 7-10 zile de la intervenție, iar pacientul va avea interdicție de efort fizic susținut în următoarele patru săptămâni.
Cum poate fi prevenită apariția herniei inghinale
Este de la sine înțeles că o hernie moștenită genetic nu poate fi prevenită, dar herniile inghinale dobândite pe parcurs pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viață sănătos care ar diminua factorii de risc.
Printre cele mai importante soluții pentru evitarea herniei inghinale este menținerea unei greutăți optime. De asemenea, se recomandă evitarea exercițiilor fizice cu greutăți foarte mari (haltere / gantere mari, împins la presă), renunțarea la fumat și adoptarea unui regim alimentar bogat în fibre pentru a evita constipația.