LIFE STYLESFATURI MEDICALE

Îți dorești implanturi mamare? Află ce presupune această intervenție și care sunt riscurile

Implanturile mamare sunt din ce în ce mai populare. Unele femei apelează la implanturi mamare din dorința de a obține un anumit aspect estetic, iar pentru alte femei, intervenția este singura soluție pentru reconstrucția sânilor în urma mastectomiei și o șansă la viață normală. Implanturile mamare se realizează prin intervenție chirurgicală. Durata intervenției este, în medie, de 2 ore, însă se poate extinde, în funcție de posibilele complicații care pot apărea. Procedura se realizează prin anestezie generală, sau locală. Articolul prezintă de ce se apelează la implanturi mamare, ce presupune intervenția chirurgicală pentru implanturi mamare, ce tipuri de implanturi există, dar și ce trebuie făcut în etapa de după realizarea intervenției chirurgicale pentru implanturi mamare. De asemenea, articolul arată care e rata de rupere a implanturilor și cât rezistă în timp.

De ce se apelează la implanturi mamare?

Pentru unele femei sânii mai mari sunt un semn de frumusețe, tinerețe și feminitate, ceea ce face din augmentarea sânilor o opțiune extraordinară, atunci când se dorește îmbunătățirea aspectul fizic. Prin intervenția pentru implanturi mamare se poate obține aspectul estic dorit, iar studiile au arătat că implanturile mamare pot contribui la creșterea stimei de sine, a imaginii corporale și a satisfacției sexuale.

Pentru femeile care au trecut prin operația de mastectomie (îndepărtarea sânilor parțial sau complet) – procedură efectuată de obicei pentru a trata cancerul de sân – intervenția chirurgicală pentru implanturi mamare înseamnă șansa la o viață normală pentru că oferă reconstrucția sânilor.

Ce presupune intervenția?

Mărirea sânilor, cunoscută și sub denumirea de mamoplastie de augmentare, este o intervenție chirurgicală pentru mărirea sau modificarea formei sânilor. Intervenția cu implanturi mamare presupune efectuarea unei incizii (tăieturi) în piele lângă sau sub sân, urmată de poziționarea implantului, fie între țesutul mamar și mușchiul toracic, fie în spatele mușchiului toracic (în funcție de sfatul medicului). Ultima etapă a intervenției presupune închiderea inciziei și acoperirea cu pansament. Intervenția chirurgicală cu implanturi mamare se poate face într-o clinică de chirurgie ambulatorie sau într-un spital. De obicei se optează pentru anestezia generală, dar este utilizată și anestezia locală.

Tipuri de implanturi mamare:

  • Implanturi mamare saline: sunt implanturi mamare umplute cu apă sterilă, cu rol în oferirea de formă și fermitate; pot fi folosite la femeile cu vârsta de peste 18 ani.
  • Implanturi saline structurate: implanturi mamare umplute cu apă sărată sterilă, care au în componență o structură menită să facă implantul să se simtă cât mai natural.
  • Implanturi mamare cu silicon: implanturi mamare umplute cu gel siliconic; prezintă o structură ușor diferită de țesutul natural al sânilor; pot fi folosite la femeile cu vârsta de peste 22 de ani.
  • Implanturi mamare gumoase: implanturi mamare cu formă stabile, cunoscute și sub denumirea de implanturi mamare sub formă de lacrimă, deoarece își mențin forma chiar și atunci când învelișul implantului este spart; considerat cel mai bun tip de implant mamar.
  • Implanturi mamare rotunde: au tendința de a face sânii să pară mai plini decât implanturile obișnuite.
  • Implanturi mamare netede: sunt implanturi mamare a căror senzație este mult mai moale, comparativ cu celelalte; pot prezenta ondulații palpabile, vizibile sub piele, ceea ce poate oferi o mișcare mai naturală.
  • Implanturi mamare texturate: sunt implanturi mamare care dezvoltă țesut cicatricial, pentru a se putea lipi de implant, făcându-le mai puțin probabil să se miște în interiorul sânului și să se repoziționeze.

Complicații implanturi mamare

Unele dintre complicațiile și rezultatele adverse ale implanturilor mamare includ:

  • Dureri la sân și modificări ale mamelonului sau sânilor
  • Deflație (retragere)
  • Boala țesutului conjunctiv
  • Cancer de sân
  • Atrofierea țesutului mamar – subțierea și micșorarea pielii
  • Deformarea peretelui toracic – peretele toracic sau cutia toracică subiacentă (plasat dedesupt)
  • Inflamație/ Iritare – se manifestă prin roșeață, umflături, căldură și durere
  • Necroză – piele moartă sau țesut în jurul sânului; poate fi cauzată de infecție sau de alte activități realizate de pacient (fuamr, chimioterapie, radiere, terapie excesivă cu căldură sau frig)
  • Erupție cutanată – erupție pe sau în jurul sânului
  • Ridarea/Ondularea implantului
  • Stil sau dimensiune nesatisfăcătoare
  • Colectare de lichid în jurul implantului – poate provoca durere, umflare și vânătăi

Controale periodice în cazul unor implanturi mamare

Mărirea sânilor prin intervenție chirurgicală este o procedură care necesită multă pregătire înainte de operație și recuperare post – operatorie. În ceea ce privește durata procesului de recuperare după intervenția cu implanturi mamare, procesul diferă de la o persoană la alta. Fiecare femeie este diferită, iar perioada de recuperare poate varia. Există diferiți factori, cum ar fi dimensiunea, tipul implantului mamar, plasarea și chiar modul de realizare al intervenției, care pot afecta timpul de recuperare.

În medie, perioada de recuperare dupa o intervenție chirurgicală cu implanturi mamare durează undeva la aproximativ 6 săptămâni. Însă, perioada poate crește la 8 săptămâni, în funcție și de modul de primire al organismului asupra implantului mamar. Este important de precizat că în perioada de recuperare nu sunt recomandate activitățile fizice, ridicarea obiectelor grele sau suprasolicitarea. După perioada de recuperare, este important să aibă loc controale periodice, pentru a evita orice posibilă complicație. Implanturile mamare sunt dispozitive medicale, iar controalele medicale periodice sunt necesare. Ratele de rupere a implanturilor sunt de aproximativ 1% pe an, dar cresc după 10 ani. Se poate aștepta ca implantul să dureze aproximativ 10 până la 15 ani.

Obținerea de implanturi mamare este o decizie personală importantă. Dacă doriți să vă măriți dimensiunea sânilor, vă recomandăm să consultați medicul specialist care vă poate oferi toate detaliile legate de tipul de implant mamar potrivit pentru dumneavoastră, informații despre posibilele rezultate obținute, dar și ce riscuri implică intervenția chirurgicală pentru implanturi mamare.

Related posts
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Mins read
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Mins read
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Mins read
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *