- O nouă cercetare internațională a identificat modificări neurologice și în rândul taților care sunt la primul copil.
- Studiul este de mică amploare, dar rezultatele sugerează că și bărbații pot fi afectați de noul lor rol de părinte, deși într-un mod mai puțin pronunțat și uniform decât femeile.
- Studiul a fost publicat în revista Cerebral Cortex.
Cercetătorii au constatat că noii tați au pierdut 1% sau 2% din volumul cortical după nașterea primului lor copil. Această micșorare a fost limitată în principal la o zonă a creierului cunoscută sub numele de „rețeaua modului implicit”, care este asociată cu acceptarea și căldura parentală. La prima vedere, o pierdere a volumului cortical ar putea părea un lucru rău, dar poate indica, de fapt, un rafinament al creierului care face ca legătura cu un copil să fie mai puternică și mai eficientă.
Pierderi corticale similare la mame, de exemplu, sunt asociate cu răspunsuri neuronale mai mari față de copil și cu un atașament mai puternic între copil și părinte.
Studiile anterioare au arătat că există schimbări neurologice subtile în creierul masculin după nașterea unui copil, dar puținele dovezi care au fost colectate s-au dovedit mixte și contradictorii. Unele studii arată creșteri ale materiei cenușii după nașterea unui copil, în timp ce altele arată pierderi. Au fost implicate, de asemenea, diferite regiuni ale creierului și puține metode au făcut diferența între bărbații fără copii, tații aflați la prima naștere și tații cu mai mulți copii.
Noua cercetare este mai riguroasă decât majoritatea. Ea se bazează pe date de imagistică prin rezonanță magnetică ( IRM) de la 40 de tați heterosexuali aflați pentru prima dată în viață, dintre care jumătate în Spania și jumătate în Statele Unite. Noua cercetare a inclus, de asemenea, un grup de control format din 17 bărbați fără copii din Spania. Adunând toate datele, cele două laboratoare au comparat volumul, grosimea și proprietățile structurale ale creierului masculin în toate cele trei grupuri.
În comparație cu studiile similare efectuate pe mame, tații din studiul actual nu au prezentat modificări în rețeaua lor subcorticală limbică. Acest lucru are sens, deoarece această parte a creierului este asociată cu hormonii de sarcină.
Cu toate acestea, creierul bărbatului poate fi afectat de sarcină. Studii recente, de exemplu, au arătat că bărbații pot fi la fel de afectați de depresia postnatală, deși este rar recunoscută ca o problemă.
O parte a problemei ar putea fi faptul că plasticitatea creierului în rândul noilor tați este mai puțin pronunțată decât în cazul noilor mame. Dar, din fericire, tehnologia de imagistică cerebrală îi poate ajuta pe experți să vadă chiar și schimbările neurologice subtile.
În cadrul studiului actual, tații nu au prezentat modificări în subcortexul lor, care este asociat cu recompensa și motivația. Însă au arătat semne de plasticitate cerebrală în materia cenușie corticală, care este implicată în mare măsură în înțelegerea socială – iar cercetătorii au constatat, de asemenea, reduceri pronunțate ale volumului sistemului vizual.
Sunt necesare mai multe cercetări asupra acestei regiuni vizuale a creierului și a rolului său în calitatea de părinte, dar constatările se aliniază cu un studiu recent din 2020, care a constatat că tații sunt mai buni la sarcinile de memorie vizuală decât acei bărbați fără copii.
„Aceste constatări pot sugera un rol unic al sistemului vizual în a-i ajuta pe tați să își recunoască copiii și să răspundă în consecință, ipoteză care urmează să fie confirmată de studii viitoare”, scriu autorii noii lucrări.
„Înțelegerea modului în care schimbările structurale asociate cu paternitatea se traduc în rezultatele parentale și ale copiilor este un subiect în mare parte neexplorat, oferind căi interesante pentru cercetări viitoare.”
Sursa: sciencealert.com