SFATURI MEDICALESfaturi și opinii

Sfaturile EMA cu privire la modul de folosire al AINS in COVID-19

COVID-19 - ibuprofen and ketoprofen sliderDetermină sau nu, atiinflamatoriile nesteroidiene agravarea COVID-19

EMA este în temă cu rapoartele publicate în social media, care ridică întrebări dacă medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul ar putea agrava boala COVID-19.

În prezent, nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea COVID ‑ 19. EMA monitorizează îndeaproape situația și va examina orice informații noi care devin disponibile pe această temă în contextul pandemiei.

Ce măsuri de siguranță a luat EMA

Încă din luna Mai 2019, comitetul de siguranță al EMA (PRAC*) a început o revizuire a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene ibuprofen și ketoprofen. Rezumatul caracteristicilor produsului multor AINS* conțin deja avertismente cu privire la efectele lor antiinflamatorii care pot ascunde simptomele agravării unei infecții. Chia și așa, autoritățile abilitate, investighează toate datele disponibile pentru a vedea dacă este necesară o măsură suplimentară.

Recomandări EMA pentru o abordarea terapeutică sigură

Conform declarațiilor EMA, când se începe tratamentul pentru febră sau durere în COVID-19, cadrele medicale ar trebui să ia în considerare pentru pacienți toate opțiunile de tratament disponibile. Aceasta înseamnă includerea paracetamolul și AINS. Fiecare medicament are propriile beneficii și riscuri care se regăsesc in RCP*. Acestea ar trebui luate în considerare împreună cu ghidurile naționale de tratament ale UE. Cele mai multe ghiduri recomandă paracetamolul ca o primă opțiune de tratament pentru febră sau durere.

În conformitate cu îndrumările naționale de tratament ale UE*, se poate continua administrarea AINS (cum ar fi ibuprofenul) conform indicațiilor aprobate ale produsului.

Pacienții care au întrebări trebuie să discute cu medicul sau farmacistul. În prezent, nu există nici un motiv pentru pacienții care iau ibuprofen să își întrerupă tratamentul.

În conformitate cu revizuirea PRAC* de siguranță a ibuprofenului și ketoprofenului, EMA subliniază necesitatea efectuării în timp util a unor studii epidemiologice. Acestea ar aduce dovezi adecvate cu privire la orice efect al AINS asupra prognosticului bolii pentru COVID-19.

Agenția face apel la părțile interesate și este pregătită să susțină activ aceste studii, care ar putea fi utile în orientarea oricărei recomandări viitoare de tratament. EMA va furniza informații suplimentare, după cum este necesar și după încheierea revizuirii PRAC.

EMA- Agentia Europeană a Medicamentului

*UE- Uniunea Europeaă

*RCP- rezumatul caractersiticilor produsului

*AINS- antiinflamatorii nesteriodiene

*PRAC- Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență: comitetul care este responsabil pentru evaluarea tuturor aspectelor legate de gestionarea riscurilor medicamentelor de uz uman.

Sursa: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19
Articole recomandate
LIFE STYLESFATURI MEDICALE

Disc menstrual sau cupa menstruală? Ce ne recomandă specialiștii FemiEko

3 Minute
Produsele menstruale reutilizabile și-au câștigat popularitatea în rândul femeilor din toată lumea pentru le ajută să simtă libertate de mișcare…
SFATURI MEDICALE

Noul rol de părinte poate modifica structura creierului bărbatului, arată un nou studiu

3 Minute
O nouă cercetare internațională a identificat modificări neurologice și în rândul taților care sunt la primul copil. Studiul este de…
SFATURI MEDICALEŞTIRI MEDICALESurse știri

Anticoncepționalele pot schimba comportamentul?

1 Minute
Primul anticoncepțional a fost aprobat în SUA în 1960. De atunci, contraceptivele hormonale sunt utilizate zilnic de peste 100 de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *