Știați că

Am putea învăța în timpul somnului?

Ziua are 24 de ore, din care omul doarme, în mod normal, cam opt ore. La un calcul rapid, observăm că omul își petrece o treime din viață dormind. Așa s-a născut întrebarea: oare putem învăța în timpul somnului? Un răspuns afirmativ ar dovedi cât de uimitor este creierul, câte mai avem de descoperit despre acest organ fascinant. Mai mult decât atât: un răspuns afirmativ ar putea propulsa omenirea pe culmi neatinse încă.

Să acumulezi informații fără să depui vreun efort, să poți învăța o limbă străină fără să deschizi o carte, să te lași de fumat fără suferință… Câte nu ar putea face omul cu timpul său liber, dacă ar fi capabil să învețe în somn? Chiar și când omul doarme, creierul său rămâne activ. Dar cât din ceea ce auzim în somn ne mai putem aminti după trezire?

De-a lungul timpului, s-au făcut foarte multe cercetări pe această temă. Primul studiu legat de memorarea și învățarea în timpul somnului a fost publicat de către psihologul german Rosa Heine, în anul 1914. Ea a descoperit că omul își amintește mai bine ceea ce învață seara, înainte de culcare, comparativ cu ceea ce învață în cursul zilei.

Conceptul de învățare în timpul somnului (hipnopedie) are în spate o istorie lungă. În anul 1930 s-a făcut un studiu cu ajutorul unui dispozitiv numit Psycho-phone. Acesta  transmitea diverse mesaje motivaționale subiecților adormiți, iar aceștia reușeau la trezire să redea ceea ce auziseră în somn. Mai târziu, s-a dovedit că studiul a fost greșit, din cauză că stimulii trimiși de Psycho-phone îi trezeau pe oameni din somn, motiv pentru care își puteau aminti cu ușurință ceea ce auziseră.

Studiile din ultimii ani arată că omul poate, totuși, să absoarbă informații și chiar să își formeze amintiri noi în timpul somnului. Este vorba despre informații rudimentare, nicidecum despre posibilitatea de a învăța limba chineză sau fizică cuantică în timp ce dormi. Dar această descoperire a îndreptat din nou atenția oamenilor de știință spre hipnopedie.

Studiul efectuat de către Thomas Andrillon, un neurolog de la Universitatea Monash din Melbourne, publicat în anul 2017 în revista Nature Communications, arată că subiecții au putut recunoaște modelele complexe de sunete pe care le auziseră în timpul somnului.

Fiind vorba despre memorarea unor informații rudimentare, mitul conform căruia omul ar putea învăța o limbă străină în somn nu are suport, deoarece învățarea unei limbi străine implică mai mult decât memorarea unor cuvinte. Dar s-a dovedit că omul se poate familiariza, în timp ce doarme, cu tonul și accentul unei limbi străine, ba chiar și cu semnificația anumitor cuvinte.

După rezultatele acestor studii, Andrillon a atras atenția asupra prețului pe care omul îl va plăti încercând să învețe în somn, și asta din cauza faptului că organismul uman funcționează bine atâta timp cât este sănătos, iar somnul odihnitor este unul dintre principalele „medicamente” care mențin creierul încărcat de energie.

Deși pierderea somnului de calitate pentru învățarea câtorva cuvinte nu este un compromis inteligent, cercetătorii continuă să studieze acest domeniu ofertant, pentru că există situații pentru care merită să faci compromisuri. Oamenii de știință spun că învățarea în timpul somnului poate fi utilă în cazul când se dorește renunțarea la un obicei dăunător, așa cum este fumatul, sau eliminarea unor fobii.

S-a dovedit că putem „păcăli” creierul mult mai ușor în timpul somnului, motiv pentru care cercetătorii continuă să studieze acest domeniu, căci descoperirile ar putea aduce omenirii multe avantaje în viitor.

Până atunci, nu uitați că un somn odihnitor este absolut necesar pentru ca omul să poată învăța la capacitate maximă atunci când este treaz.

Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *