Deși mâinile sunt folosite zilnic pentru nenumărate activități, există anumite lucruri pe care puțini oameni le cunosc despre ele. Pe lângă rolul lor tactil, mâinile sunt uneltele de bază ale omului. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități și informații despre mâini.
Mâinile omului au început să se dezvolte în urmă cu aproximativ 380 de milioane de ani, din înotătoarele unui strămoș al actualului pește dipnoi.
Se presupune că oamenii au început să vorbească datorită degetului mare, care este opozabil. Teoria aceasta susține că omul, din clipa în care s-a putut folosi de mâini pentru a apuca și transporta obiecte, a avut gura liberă și a utilizat-o pentru a vorbi.
Vârfurile degetelor au cele mai multe terminații nervoase din organism, reprezentând cea mai importanta sursă de informație tactilă.
Chirurgia mâinilor a fost recunoscută ca specialitate medicală abia în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Una dintre mâini va fi întotdeauna dominantă și se va ocupa de treburile care necesită precizie, atenție, migală.
Stângacii înclină de multe ori către cariere unde se cere creativitate.
Iulius Cezar a ordonat, în timpul războaielor galice, să le fie tăiate degetele mari tuturor războinicilor capturați, pentru a fi dați ca exemplu și pentru ca aceștia să nu mai poată folosi vreodată armele.
Pielea palmei are caracteristici deosebite:
- fiecare palmă are amprente unice;
- în palmă nu crește păr;
- nu se poate bronza
- este foarte dură și în același timp foarte sensibilă.
La fel ca oamenii, cimpanzeii și maimuțele au degete opozabile. Totuși, omul este singura ființă care poate să își rotească degetul mic și inelarul peste palmă pentru a se uni cu degetul mare.
Știați că cele mai frecvente accidente de muncă implică mâinile?
Unghiile mâinilor dezvăluie multe secrete despre fiecare om în parte: dacă în organism există suficiente vitamine și minerale, care este nivelul oxigenului din sânge, dacă există probleme ale ficatului sau ale glandei tiroide etc.
Mâna umană este formată din 27 de oase.
Degetele umane nu sunt perfect drepte. Fiecare dintre ele este ușor curbat spre o parte sau alta.
Stângacii tind să fie mai independenți, pentru că sunt nevoiți să trăiască într-o lume construită pentru dreptaci.
Se spune că omul cu mâinile reci are inima caldă. Este, desigur, o afirmație falsă. Mâinile omului sunt reci sau calde în funcție de starea de sănătate a fiecăruia.
Omul își poate mișca degetele chiar și când acestea sunt rupte.
În medie, 87% dintre oameni sunt dreptaci, 12% stângaci și numai 1% ambidextri.
Știați că unghiile cresc mai repede la mâna dominantă (mâna dreaptă pentru dreptaci și mâna stângă pentru stângaci)?
Un experiment efectuat la universitatea Berkeley din California a arătat că oamenii pot transmite emoții prin intermediul mâinilor chiar și cand nu se văd, ci doar se ating.
Știați că cel puțin 5% dintre femeile lumii cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani suferă de sindrom de tunel carpian (afecțiune cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii sau a canalului carpian)?
Un sfert din cortexul motor al creierului (zona care controlează mișcarea) este rezervat mișcării mușchilor mâinii.
Obiceiul de a strânge mâna datează din timpul Imperiului Roman, când oamenii purtau toga sub care puteau ascunde pumnalul. Ca să dovedească că nu ascund pumnale sub togă, romanii întindeau mâna de la distanță și își strângeau mâinile când ajungeau aproape unii de alții.