Știați că

Curiozități despre nas

Nasul este partea proeminentă a feței situată între obraji, gură și frunte. Rolul acestuia este, în principal, de a servi ca organ de respirație și ca organ olfactiv. Totuși, acest organ are multe alte roluri.

Partea externă a nasului diferă de la persoană la persoană, dar și de la rasă la rasă. Nasul este cel care imprimă personalitate fizionomiei omului. Nasul filtrează și umezește aerul pe care îl respirăm. Din acest motiv, simțim că avem gâtul uscat atunci când respirăm pe gură. De asemenea, nasul încălzește sau răcește aerul, după caz.

Curiozități despre nas

Nasul ne ajută să „simțim” starea în care se află alimentele. Informațiile pe care el și gura le transmit ajută creierul să stabilească dacă un aliment este ars, bine copt, crocant, proaspăt, vechi etc.

Nou-născuții, datorită configurației gâtului, pot să respire și să se hrănească în același timp, lucru care nu se mai întâmplă după o vreme. Când copilul se mărește, ca și adultul, este obligat să își oprească respirația pentru a putea înghiți, ca să nu se înece.

Oamenii percep în mod diferit mirosurile. Ceea ce pentru unul înseamnă un miros prea dulce, pentru altul poate fi doar un miros plăcut.

Nou-născuții își recunosc mamele după miros.

Nasul este căptușit pe interior cu fire mici de păr, care se mișcă des pentru a filtra impuritățile din aerul respirat. Acestea continuă să se miște circa 20 de ore după moarte. Unii cercetători consideră că studierea acestora este o metodă destul de bună pentru a aproxima ora decesului.

Când sunt răciți sau se confruntă cu un episod alergic, oamenii își pierd o parte din capacitatea de a simți mirosuri.

Nasul nu este doar organul care ne oferă plăcere prin intermediul mirosurilor. Tot el este cel care ne avertizează asupra pericolelor reprezentate de fum, substanțe toxice, mâncare alterată etc.

Femeile au simțul mirosului mai dezvoltat decât bărbații.

Nasul contribuie într-o mare măsură la alegerea partenerului, deși cei mai mulți oameni nu conștientizează acest lucru. Avem tendința să ne îndrăgostim de persoanele ale căror mirosuri se potrivesc gusturilor noastre.

Omul își poate pierde simțul mirosului atunci când are în organism o lipsă importantă de zinc.

Nasul femeilor se dezvoltă doar până pe la vârsta de 15-17 ani, pe când cel al bărbaților se poate dezvolta până în jurul vârstei de 17-19 ani.

Sinusurile și nasul produc zilnic aproximativ un litru de mucus, pe care îl înghițim inconștient.

Mirosul este singurul dintre cele cinci simțuri care este direct legat de zona din creier care produce amintiri și procesează emoții.

Aproximativ 5% din populație nu poate simți mirosuri. Această afecțiune se numește anosmie.

Oamenii pot percepe în jur de 10 000 de mirosuri cu ajutorul celor 12 milioane de celule olfactive. Pentru comparație, un ogar are cam 4 miliarde de celule olfactive.

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, încep să piardă din capacitatea de a simți mirosuri. În jurul vârstei de 80 de ani, omul nu mai poate simți decât 50% dintre mirosuri.

Conform Guinness Book, cel mai mare nas din lume îi aparține lui Mehmet Ozyurek, din Turcia. Nasul acestuia măsoară 8,8 cm.

Articole recomandate
Știați că

Informații și curiozități despre nervul vag

1 Minute
Nervul vag este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp. A fost amintit în istoria medicinei și sub…
Știați că

Putem supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile

2 Minute
Învățăm încă de mici despre faptul că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale…
Știați că

Curiozități din psihologie

2 Minute
Psihologia este știința care se ocupă cu studiul psihicului, al proceselor psihice și al însușirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *