Știați că

Curiozități și informații despre nou-născuți

S-a crezut pentru o vreme că fătul care ascultă muzică pe parcursul vieții intrauterine va fi un copil mai inteligent decât cei care nu au avut această ocazie. Cercetările recente nu au găsit nici o dovadă care să confirme afirmația. Desigur, muzica nici nu face rău. În casele unde se ascultă muzică, oamenii sunt mai calmi și transmit această stare de bine și bebelușilor.

Primele contacte cu lumea înconjurătoare

Fătul nenăscut poate auzi și chiar recunoaște vocea mamei sale încă din săptămâna 23 de sarcină. Pentru el, glasul mamei este cea mai plăcută muzică, de aceea este recomandat să vorbiți, să cântați și să citiți cu glas tare. Chiar dacă nu va putea vorbi până în jurul vârstei de un an, copilul va învăța permanent de la mamă, se va familiariza cu anumite cuvinte și va dezvolta bune abilități de vorbire.

Bebelușul începe să învețe încă de la tăierea cordonului ombilical. Învață despre el, despre sunete, mirosuri, gusturi, despre părinți și mediul înconjurător. Cu cât este mai expus la medii diferite, cu atât învață mai multe. Desigur, este important ca întotdeauna mediul la care copilul este expus să fie perfect sigur pentru el.

În primele trei luni de viață, bebelușul nu poate vedea clar obiectele îndepărtate, însă se poate concentra pe cele care sunt foarte aproape, la 20-30 de centimetri de el. Ochii nou-născutului sunt albaștri sau gri la naștere, dar culoarea se poate schimba treptat. Abia în jurul vârstei de un an aceasta va deveni definitivă.

Ochii nou-născutului nu pot vărsa lacrimi, pentru că nu produc decât atât cât este necesar pentru a umezi suprafața globului ocular. Poate că bebelușul va plânge sau va țipa, însă abia după săptămâna a treia de viață va avea lacrimi adevărate. Nu trebuie să așteptați până atunci pentru a mângâia copilul. Nou-născutul are nevoie de atingeri, căci ele îi dau senzația de siguranță, îl calmează și îl ajută să doarmă liniștit. Bebelușul are nevoie, de asemenea, să stea mereu la căldură, pentru că organismul său nu este pregătit să se protejeze singur, deci este mai supus riscului de a face hipotermie.

Cât despre alăptare, nu doar mama trebuie să învețe cum să își alăpteze copilul, ci și nou-născutul va face eforturi pentru a descoperi cum să mănânce. În ciuda mitului care spune că mama trebuie să își spele sânul înainte de a hrăni copilul, cercetările recente au dovedit că acest lucru nu este necesar. Mameloanele produc o substanță pe care bebelușul o recunoaște după miros și care conține bacterii ce vor ajuta copilul să își construiască un sistem imunitar puternic.

Dacă ne luăm după numărul de oase al noului-născut, putem spune că este deja mai puternic decât un adult. În vreme ce adultul are 206 oase în corp, nou-născutul are în jur de 300, dar multe dintre ele se vor contopi în timp.

Ați zâmbit citind toate aceste informații și curiozități despre nou-născuți? Ei bine, bebelușul nu poate zâmbi decât după vârsta de 6-14 săptămâni, dar poate învăța să recunoască zâmbetul celor din jur.

Creierul băiatului nou-născut se dezvoltă mai rapid decât al fetei în primele trei luni de viață, mai ales în zonele care controlează mișcarea. Dar fata nou-născută are simțurile mai sensibile, așa că va auzi și va vedea mai bine.

Cu toate astea, atât băiatul, cât și fata nou-născută vor pierde între 5-10% din greutatea corporală în primele două săptămâni de viață.

În primele 1000 de zile de viață, creierul copilului se va dezvolta mai repede decât în oricare altă perioadă de timp. Tot ceea ce va învăța în aceste prime 1000 de zile va contribui la formarea sa ca adult.

Articole recomandate
Știați că

Cum să rămâi fericit în perioade dificile

3 Minute
După un an de pandemie, care a adus multe modificări în viața de zi cu zi și a generat multe…
Știați că

Informații și curiozități despre nervul vag

1 Minute
Nervul vag este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp. A fost amintit în istoria medicinei și sub…
Știați că

Putem supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile

2 Minute
Învățăm încă de mici despre faptul că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *