Știați că

Curiozități și informații despre nou-născuți

S-a crezut pentru o vreme că fătul care ascultă muzică pe parcursul vieții intrauterine va fi un copil mai inteligent decât cei care nu au avut această ocazie. Cercetările recente nu au găsit nici o dovadă care să confirme afirmația. Desigur, muzica nici nu face rău. În casele unde se ascultă muzică, oamenii sunt mai calmi și transmit această stare de bine și bebelușilor.

Primele contacte cu lumea înconjurătoare

Fătul nenăscut poate auzi și chiar recunoaște vocea mamei sale încă din săptămâna 23 de sarcină. Pentru el, glasul mamei este cea mai plăcută muzică, de aceea este recomandat să vorbiți, să cântați și să citiți cu glas tare. Chiar dacă nu va putea vorbi până în jurul vârstei de un an, copilul va învăța permanent de la mamă, se va familiariza cu anumite cuvinte și va dezvolta bune abilități de vorbire.

Bebelușul începe să învețe încă de la tăierea cordonului ombilical. Învață despre el, despre sunete, mirosuri, gusturi, despre părinți și mediul înconjurător. Cu cât este mai expus la medii diferite, cu atât învață mai multe. Desigur, este important ca întotdeauna mediul la care copilul este expus să fie perfect sigur pentru el.

În primele trei luni de viață, bebelușul nu poate vedea clar obiectele îndepărtate, însă se poate concentra pe cele care sunt foarte aproape, la 20-30 de centimetri de el. Ochii nou-născutului sunt albaștri sau gri la naștere, dar culoarea se poate schimba treptat. Abia în jurul vârstei de un an aceasta va deveni definitivă.

Ochii nou-născutului nu pot vărsa lacrimi, pentru că nu produc decât atât cât este necesar pentru a umezi suprafața globului ocular. Poate că bebelușul va plânge sau va țipa, însă abia după săptămâna a treia de viață va avea lacrimi adevărate. Nu trebuie să așteptați până atunci pentru a mângâia copilul. Nou-născutul are nevoie de atingeri, căci ele îi dau senzația de siguranță, îl calmează și îl ajută să doarmă liniștit. Bebelușul are nevoie, de asemenea, să stea mereu la căldură, pentru că organismul său nu este pregătit să se protejeze singur, deci este mai supus riscului de a face hipotermie.

Cât despre alăptare, nu doar mama trebuie să învețe cum să își alăpteze copilul, ci și nou-născutul va face eforturi pentru a descoperi cum să mănânce. În ciuda mitului care spune că mama trebuie să își spele sânul înainte de a hrăni copilul, cercetările recente au dovedit că acest lucru nu este necesar. Mameloanele produc o substanță pe care bebelușul o recunoaște după miros și care conține bacterii ce vor ajuta copilul să își construiască un sistem imunitar puternic.

Dacă ne luăm după numărul de oase al noului-născut, putem spune că este deja mai puternic decât un adult. În vreme ce adultul are 206 oase în corp, nou-născutul are în jur de 300, dar multe dintre ele se vor contopi în timp.

Ați zâmbit citind toate aceste informații și curiozități despre nou-născuți? Ei bine, bebelușul nu poate zâmbi decât după vârsta de 6-14 săptămâni, dar poate învăța să recunoască zâmbetul celor din jur.

Creierul băiatului nou-născut se dezvoltă mai rapid decât al fetei în primele trei luni de viață, mai ales în zonele care controlează mișcarea. Dar fata nou-născută are simțurile mai sensibile, așa că va auzi și va vedea mai bine.

Cu toate astea, atât băiatul, cât și fata nou-născută vor pierde între 5-10% din greutatea corporală în primele două săptămâni de viață.

În primele 1000 de zile de viață, creierul copilului se va dezvolta mai repede decât în oricare altă perioadă de timp. Tot ceea ce va învăța în aceste prime 1000 de zile va contribui la formarea sa ca adult.

Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *