Știați că

Ombilicul ascunde mii de bacterii

De-a lungul timpului, ombilicul a fost privit ca un loc tabu de pe corp, dar și ca zonă erogenă și simbol al creației. Acesta reprezintă reminiscența conexiunii dintre mamă și făt, pe parcursul vieții intrauterine.

Ombilicul marchează zona unde cordonul ombilical a fost atașat, iar imediat după naștere, aici se va localiza prima cicatrice de pe corpul bebelușului. Forma poate să difere: poate fi concavă, convexă, plată etc. Deși s-a spus inițial că medicul care taie cordonul ombilical este responsabil pentru forma pe care o va avea buricul, lucrurile nu stau așa. Forma este determinată de spațiul dintre piele și peretele abdominal, în funcție de care se formează mai mult sau mai puțin țesut cicatricial.

Oricare ar fi forma ombilicului tău, dacă nu ești mulțumit de ea și crezi că este nevoie de o schimbare, poți apela la ombilicoplastie. Aceasta este una dintre cele mai frecvente intervenții din sfera chirurgiei plastice.

Mii de bacterii se ascund în buric

Pe lângă scamele și celulele de piele moartă care tind să se adune în ombilic, la nivelul acestuia se află și peste 2000 de bacterii. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un studiu la care au participat 66 de persoane și au descoperit că în zona buricului se află un „adevărat habitat” în care trăiesc 2368 de bacterii. Observând la microscop acest habitat, unul dintre cercetători a făcut o comparație inedită: „Buricul îmi amintește de pădurea tropicală”. Interesant este și că dintre cele 2368 de bacterii identificate, jumătate sunt necunoscute încă pentru oamenii de știință. Prezența acestora nu înseamnă ceva rău, din contră, ne protejează împotriva agenților patogeni. Conducătorul studiului a declarat, de asemenea, că fără acești microbi, sistemul nostru  imunitar nu ar funcționa corect.

Ce rol are ombilicul în funcționarea organismului?

Nici ombilicul, nici arterele situate în imediata apropiere a cordonului nu îndeplinesc funcții utile pentru organism. De altfel, respectivele arterele, imediat după naștere, se transformă în ligamente. Doar cele care sunt situate mai departe de zona ombilicului devin parte a sistemului circulator. Deși nu are o funcție anume în organism, ombilicul este util și poate fi folosit în anumite proceduri medicale. Ciotul cordonului ombilical se folosește imediat după naștere, în situațiile în care bebelușul are nevoie de transfuzie. De asemenea, în intervențiile laparoscopice, este folosit buricul pentru introducerea porturilor laparoscopice.

Ce boli pot afecta zona ombilicului?

Ce mai frecventă afecțiune este hernia ombilicală, care apare cu precădere la nou-născuți și se manifestă prin pătrunderea unei părți a intestinului prin deschiderea ombilicală din mușchii abdominali. Această afecțiune apare atunci când, după naștere, „portița” din mușchii abdominali prin care trecea cordonul ombilical nu se închide. De regulă, dispare de la sine, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, este nevoie de intervenție chirurgicală. În cazuri extrem de rare, poate apărea și la adulți.

Știați că…

  • există frica de ombilic? Se numește omfalofobie;
  • scamele continuă să se adune în zona buricului, oricâte eforturi veți face de a păstra curată zona? Acest lucru este determinat de faptul că în interiorul său crește un tip aparte de păr, foarte fin;
  • în trecut, buricul era privit drept centrul sexualității feminine și reprezenta un subiect tabu? Din acest motiv, era interzisă apariția femeilor la televizor având abdomenul la vedere. Yvette Mimieux a devenit prima actriță care și-a expus buricul, în 1965.
Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *