Știați că

Pielea – cel mai mare organ

Organele corpului nu sunt doar interne, cum ar fi creierul sau inima. Există un organ pe care îl purtăm la exterior, deși mulți dintre noi nu suntem conștienți de calitatea lui de organ. Așadar, află că pielea este cel mai mare organ, la adulți ajungând să câtărească până la 8 kilograme.

Alcătuirea pielii

Pielea este formată din trei straturi principale, epiderma, derma și hipoderma. Epidermul, stratul exterior, este compus din celule numite cheratinocite care, la rândul lor, produc o proteină dură, numită cheratină – împreună  formând un scut exterior flexibil. În funcție de zona pe care o acoperă, epiderma măsoară grosimi diferite, astfel că zona ochilor este acoperită de piele subțire, iar zona călcâielor de piele groasă. Epiderma are rol de protecție împotriva posibililor factori dăunători externi, însă adăpostește și celulele defensive Langerhans, care alertează sistemul imunitar al organismului împotriva virușilor și a altor agenți infecțioși.

Dermul se localizează imediat sub epiderm. Este mult mai gros, iar rezistența și flexibilitatea lui sunt oferite de proteine precum colagen și elastină. Aici se găsesc rădăcinile firului de păr și glandele sudoripare. Dermul are rol în reglarea temperaturii, dar și în asigurarea nutriției epidermei.

Hipoderma se află între derm și țesutul celular subcutanat. În alcătuirea acestui strat intră țesut conjunctiv și grăsime, iar rolul este de protecție a mușchilor și oaselor. Hipoderma funcționează ca o rezervă de combustibil în caz de lipsă de alimente. De asemenea, funcționează ca izolație și amortizează la lovituri și căzături.

Cum protejează corpul

Pielea acționează ca un scut rezistent la apă, izolator, care protejează corpul împotriva extremelor de temperatură și substanțe chimice dăunătoare. De asemenea, emană substanțe antibacteriene care previn infecția și produce vitamina D pentru transformarea calciului în oase sănătoase. În plus, pielea este un senzor imens, cu o rețea de nervi ce mențin creierul în contact cu lumea exterioară. În același timp, pielea ne permite mișcarea liberă, dovedindu-se un organ uimitor de versatil.

Rolurile pielii

Funcția principală a pielii este să acționeze ca o barieră. Pielea oferă protecție împotriva: impacturilor, variațiilor de temperatură, microorganismelor, radiațiilor și substanțelor chimice.

Pielea este și un organ reglator, reglând temperatura corpului prin transpirație și acționând, totodată, ca un rezervor pentru sinteza vitaminei D.

Pentru că este și un organ al senzației, pielea conține o rețea extinsă de celule nervoase care detectează și transmit către creier modificările din mediu.

Așadar, pielea îndeplinește funcții uimitoare în fiecare zi, de la formarea unui scut împotriva bacteriilor și producerea vitaminei D la reglarea temperaturii și combaterea infecțiilor. Fii conștient de importanța sănătății pielii și ascultă-i semnalele sau consultă medicul dermatolog cu regularitate.

Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *