Știați că

Pielea – cel mai mare organ

Organele corpului nu sunt doar interne, cum ar fi creierul sau inima. Există un organ pe care îl purtăm la exterior, deși mulți dintre noi nu suntem conștienți de calitatea lui de organ. Așadar, află că pielea este cel mai mare organ, la adulți ajungând să câtărească până la 8 kilograme.

Alcătuirea pielii

Pielea este formată din trei straturi principale, epiderma, derma și hipoderma. Epidermul, stratul exterior, este compus din celule numite cheratinocite care, la rândul lor, produc o proteină dură, numită cheratină – împreună  formând un scut exterior flexibil. În funcție de zona pe care o acoperă, epiderma măsoară grosimi diferite, astfel că zona ochilor este acoperită de piele subțire, iar zona călcâielor de piele groasă. Epiderma are rol de protecție împotriva posibililor factori dăunători externi, însă adăpostește și celulele defensive Langerhans, care alertează sistemul imunitar al organismului împotriva virușilor și a altor agenți infecțioși.

Dermul se localizează imediat sub epiderm. Este mult mai gros, iar rezistența și flexibilitatea lui sunt oferite de proteine precum colagen și elastină. Aici se găsesc rădăcinile firului de păr și glandele sudoripare. Dermul are rol în reglarea temperaturii, dar și în asigurarea nutriției epidermei.

Hipoderma se află între derm și țesutul celular subcutanat. În alcătuirea acestui strat intră țesut conjunctiv și grăsime, iar rolul este de protecție a mușchilor și oaselor. Hipoderma funcționează ca o rezervă de combustibil în caz de lipsă de alimente. De asemenea, funcționează ca izolație și amortizează la lovituri și căzături.

Cum protejează corpul

Pielea acționează ca un scut rezistent la apă, izolator, care protejează corpul împotriva extremelor de temperatură și substanțe chimice dăunătoare. De asemenea, emană substanțe antibacteriene care previn infecția și produce vitamina D pentru transformarea calciului în oase sănătoase. În plus, pielea este un senzor imens, cu o rețea de nervi ce mențin creierul în contact cu lumea exterioară. În același timp, pielea ne permite mișcarea liberă, dovedindu-se un organ uimitor de versatil.

Rolurile pielii

Funcția principală a pielii este să acționeze ca o barieră. Pielea oferă protecție împotriva: impacturilor, variațiilor de temperatură, microorganismelor, radiațiilor și substanțelor chimice.

Pielea este și un organ reglator, reglând temperatura corpului prin transpirație și acționând, totodată, ca un rezervor pentru sinteza vitaminei D.

Pentru că este și un organ al senzației, pielea conține o rețea extinsă de celule nervoase care detectează și transmit către creier modificările din mediu.

Așadar, pielea îndeplinește funcții uimitoare în fiecare zi, de la formarea unui scut împotriva bacteriilor și producerea vitaminei D la reglarea temperaturii și combaterea infecțiilor. Fii conștient de importanța sănătății pielii și ascultă-i semnalele sau consultă medicul dermatolog cu regularitate.

Articole recomandate
Știați că

Cum să rămâi fericit în perioade dificile

3 Minute
După un an de pandemie, care a adus multe modificări în viața de zi cu zi și a generat multe…
Știați că

Informații și curiozități despre nervul vag

1 Minute
Nervul vag este nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp. A fost amintit în istoria medicinei și sub…
Știați că

Putem supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile

2 Minute
Învățăm încă de mici despre faptul că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *