Învățăm încă de mici despre faptul că omul poate supraviețui fără hrană chiar și 40 de zile. Totuși, cercetările actuale nu pot dovedi acest lucru din cauză că în acest moment studierea înfometării pe subiecți umani este lipsită de etică. Există studii care se bazează pe vechile cercetări și pe cazurile recente de înfometare în lume cauzate de posturi religioase, greva foamei etc.
Consumul de alimente, ca și cel de apă, este vital pentru organismul uman. Corpul are nevoie de energia oferită de hrană pentru a putea funcționa în mod normal. În lipsa hranei, organismul se degradează, iar înfometarea pe termen lung duce la deces.
Totuși, în situații extreme, organismul uman este capabil să se adapteze și să își ajusteze metabolismul în așa fel încât să asigure supraviețuirea.
Perioadele de timp în care organismul uman poate rezista diferă de la caz la caz, în funcție de mulți factori: vârstă, sex, stare de sănătate, greutatea corporală inițială, accesul la apă pentru hidratare etc.
Știați că femeile pot supraviețui mai multe zile decât bărbații fără hrană? Acest lucru se întâmplă datorită faptului că organismul femeii are un conținut mai mare de grăsimi.
Organismul uman funcționează pe baza glucozei extrase din alimente. Atunci când nu este hrănit, organismul transformă glicogenul existent în ficat și mușchi în glucoza necesară supraviețuirii.
Știați că organismul are nevoie de numai 8-12 ore în care omul nu se hrănește pentru a schimba felul în care funcționează?
Din cauza înfometării, la un moment dat în organism nu vor mai exista glucoză și glicogen, ceea ce va conduce la folosirea aminoacizilor pentru furnizarea energiei necesare funcționării. Acest lucru afectează mușchii în doar câteva zile.
Știați că o persoană, cu cât deține în organism mai multe depozite de grăsime, cu atât are șanse mai mari să supraviețuiască înfometării pe un termen mai lung?
Din clipa în care organismul uman începe să folosească resursele rămase, adică rezervele musculare, starea de sănătate se poate degrada rapid. Persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală trebuie supravegheate medical îndeaproape.
Înfometarea pe termen mediu și lung duce la efecte secundare periculoase pentru organismul uman și chiar la deces. Termenul este mai scurt dacă persoana înfometată nu are acces la măcar 1,5 litri de apă zilnic.
Simptomele care pot apărea ca urmare a înfometării sunt: stare de slăbiciune, amețeală, scăderea tensiunii arteriale, încetinirea ritmului cardiac, dureri abdominale, deshidratare, dereglări ale glandei tiroide, fluctuații ale temperaturii corpului, stres, depresie, insuficiența organelor, infarct.
Știați că persoanele care au suferit de înfometare pe o perioadă lungă nu trebuie să înceapă imediat să mănânce cantități normale de mâncare? Organismul trebuie să se reobișnuiască gradual cu mâncarea pentru a evita umflarea țesuturilor corpului, afecțiuni neurologice și afecțiuni cardiace.
Deși organismul uman poate supraviețui fără hrană timp de cel puțin 3 săptămâni, acest lucru nu este sănătos și nu este indicat să fie practicat.
Cei care au suferit de înfometare pe termen mediu și lung trebuie să fie monitorizați de către medic pentru a putea reveni la starea de sănătate de dinaintea înfometării.
Alimentele recomandate celor care au făcut greva foamei sau au ținut post îndelungat ar trebui să nu conțină lactoză și să aibă un conținut cât mai scăzut de zahăr. Cele mai indicate alimente sunt legumele fierte, care trebuie consumate în cantități foarte mici.