Știați că

Știați că sângele…?

Sângele este o substanță lichidă de culoare roșie care circulă prin artere, vene și capilare, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare (categorie în care se încadrează și omul). Sângele este compus din plasmă și globule albe și roșii. Acesta circulă prin organism cu ajutorul aparatului circulator, format din inimă și vase sanguine.

Curiozități despre sânge

  • Volumul de sânge din organismul uman reprezintă aproximativ 7-8% din greutatea corporală.
  • Știați că nu tot sângele pe care îl avem în organism circulă prin sistemul vascular? O parte din cantitatea de sânge este stocată în anumite organe, cum ar fi splina, unele vase abdominale etc.
  • Atunci când organismul uman este supus unui efort fizic mare, creierul, mușchii, rinichii, plămânii au nevoie de mai mult sânge, iar suplimentul vine tocmai din cantitatea de rezervă stocată în splină, vase abdominale etc.
  • Știați că sângele uman conține, printre multe alte feluri de metale, și aur, într-un procent de 0,02%?
  • Hemoragiile bruște și masive sunt periculoase, din cauza faptului că pierderea de sânge duce la instalarea hipotensiunii arteriale.
  • O picătură de sânge are nevoie de 20-60 de secunde ca să călătorească de la inimă prin tot corpul și să revină la inimă.
  • Sângele își datorează culoarea roșie hemoglobinei, care este un pigment din eritrocite.
  • Transfuziile de sânge se fac numai după aflarea grupelor în care se încadrează donatorul și beneficiarul. Nepotrivirea dintre grupele de sânge poate duce la o reacție imună fatală primitorului.
  • Știați că sângele este de fapt un amestec de lichide, gaze și substanțe solide (celulele)?
  • Corpul uman produce aproximativ 17 milioane de globule roșii pe secundă. În perioadele de stres poate produce până la de 7 ori această cantitate.
  • Crucea Roșie estimează că, la nivel mondial, la fiecare două secunde cineva are nevoie de o transfuzie de sânge.
  • Împărțirea sângelui pe grupe a fost realizată de către Karl Landsteiner în anul 1901, atunci când acesta a observat că sângele de la diferiți oameni se coagula atunci când era amestecat. Mai târziu, grupele de sânge au primit denumirea de 0, A și B.
  • Societatea Internațională de Transfuzie a Sângelui a recunoscut până în prezent 33 de sisteme de grupare a acestuia.
  • Istoricul Holly Tucker a descris, în cartea sa, prima transfuzie de sânge de la animal la om. În anul 1667, medicul Jean-Baptiste Denis a încercat să vindece un bărbat cu probleme psihice infuzându-i sânge de vițel. După prima procedură, bărbatul s-a simțit mai bine, însă a doua încercare i-a provocat dureri de rinichi, vărsături și urină neagră. După a treia transfuzie, bărbatul a murit. Medicul a fost judecat pentru omor, însă mai târziu a fost achitat, deoarece s-a descoperit că alți medici au otrăvit pacientul cu arsenic, considerând că procedura era nepotrivită din punct de vedere moral.
  • Omul intră în șoc hemoragic atunci când pierde 20% din volumul de sânge din organism. Șocul hemoragic poate fi fatal.
  • Grupele de sânge diferite nu sunt specifice doar oamenilor. Câinii au peste 12 grupe de sânge, în vreme ce vacile au peste 800.
  • Știați că nu toate ființele au sângele roșu? Unele specii de crustacee, caracatiță și calamar au sânge albastru. Există o specie de șopârlă care are sângele verde. Unele specii de viermi marini au sânge violet. Insectele au sânge incolor sau de culoare galben pal.
Articole recomandate
Știați căŞTIRI MEDICALE

Doar 10 minute de mers pe jos zilnic ar putea ajuta adulții în vârstă să trăiască mai mult, arată un studiu

2 Minute
Îmbătrânirea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice și cu un declin al capacităților fizice și cognitive  În…
LIFE STYLERETROSFATURI MEDICALEȘtiați că

Aloe vera: 9 beneficii pentru sănătate

3 Minute
Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *