Auzim frecvent că fiecare dintre noi este unic, dar cât semănăm și în ce măsură suntem diferiți, de fapt, din punct de vedere genetic? Putem spune că studiul ADN-ului se află încă la început. Abia în ultimele cinci-șase decenii s-au făcut descoperiri majore și a început cu adevărat înțelegerea codurilor genetice.
Cercetătorii susțin că secvențele de ADN sunt similare în proporție de 99,99% la toți oamenii! Așadar, suntem aproape identici, iar procentul de 0,01% este cel care ne face unici! Pentru a înțelege mai bine „cantitatea” de asemănări și deosebiri, un cercetător italian, Riccardo Sabattini, a oferit următoarea explicație: dacă încercăm să scoatem la imprimantă întreg codul genetic al unei persoane, ar ieși 262.000 de pagini. Dintre acestea, doar 500 de pagini au conținut diferit de la om la om, restul fiind identice. De aceste 500 pagini, adică de procentul de 0,01 de unicitate, este definită culoarea ochilor, culoarea părului, potențialul de creștere în înălțime, predispoziția către afecțiuni și boli. De asemenea, nivelul de inteligență ține de materialul genetic.
În plus, cercetătorii semnalează că ADN-ul nostru este similar într-o bună măsură și cu cel al altor specii.
- în 2005 s-au prezentat rezultatele unui studiu conform căruia ADN-ul oamenilor și cel al cimpanzeilor este identic în proporție de 96%.
- cu șoarecii semănăm din punct de vedere genetic în proporție de 50% (cercetătorii susțin că omul și șoarecele ar fi avut un strămoș comun în urmă cu 80 de milioane de ani). În schimb, atunci când vorbim de genele care codifică proteine, procentul de ADN similar crește la 85%, astfel se explică numeroasele studii care se fac pe șoareci, pentru a ajunge ulterior la rezultate aplicabile la om.
- oricât de surprinzător ar părea, ADN-ul uman și cel al pisicii domestice se asemănă în proporție de 90%, conform unui studiu din anul 2007.
- împărțim 60% din gene și cu găinile, deși, aparent, diferențele sunt extrem de mari, atât pentru faptul că găinile se reproduc prin ouă, cât și pentru că au corpul acoperit cu pene.
- cu insectele împărțim încă și mai puține; însă din perspectiva genelor care provoacă boli, suntem similari cu musculița de oțet în proporție de 61%. De altfel, NASA a analizat impactul călătoriilor în spațiu prin studii făcute pe musculițe de oțet.