John Calhou (1917-1995) a realizat în perioada 1968-1970 o serie de experimente pentru studierea comportamentului ființelor vii în contextul unei populații dense. Rezultatele experimentelor lui John Calhou au făcut istorie prin informațiile șocate pe care le-au relevat.
Calhou a construit un univers utopic denumit “Univers 25”, pe care l-a populat cu șobolani, și l-a observat pe parcursul a 5 ani într-un mediu controlat. Cercetătorul a asigurat șobolanilor condiții de viață ideale: mâncare și apă din belșug, materiale suficiente pentru construcția culcușurilor.
Cercetătorul a înregistrat apoi observații despre comportamentul șobolanilor pe parcursul a trei etape.
În faza A și B, Calhou a observat dezvoltarea Universul 25: șobolanii s-au înmulțit din ce în ce mai mult și reușeau să trăiască în armonie unii cu alții, dar în etapa C observațiile înregistrate au relevat aspecte mai puțin anticipate și șocante.
Dacă în primele două etape, viața se dezvolta armonios, în penultima etapă a experimentului, Calhou a fost martorul unei dinamici surprinzătoare: șobolanii au început să se devoreze între ei, deși aveau mâncare și apă din belșug. Numărul populației a crescut foarte mult, iar rolurile de conducere erau ocupate. Masculii au început să-și dispute conducerea grupului și a apărut un grup al celor respinși. Deși la început nu exista violență din partea masculilor care își apărau teritoriul, în timp masculii dominanți, care asigurau protecție femelelor și puilor, au fost atacați de grupul șobolanilor “respinși”, iar puii de șobolani au fost uciși. În timp, natalitatea a scăzut până la ajuns la pragul zero. În etapa D, fie nu s-au mai născut alți șobolani, fie cei rămași nu concepeau alți șobolani sau nu mai aveau dorința de a concepe o nouă generație.
În dezbaterile cu alți medici și cercetători, pe baza concluziilor experimentului Univers 25, s-au formulat întrebări despre posibile asemănări dintre comunitatea șobolanilor și comunitatea oamenilor: Societățile supra-populate și închise se vor comporta ca cea a șobolanilor din Univers 25?
Spre deosebire de șobolani, Calhou a spus că oamenii folosesc conceptul, ideea de spațiu, dar că în acest proces există o limită: “densitatea populației ar putea depăși abilitatea omului de a mai folosi ideea de spațiu cu care gestionează numărul în creștere al oamenilor”.
Cu alte cuvinte, observațiile lui Calhou desprinse din experimentul Univers 25, ar putea deveni parte din realitatea oamenilor. Însă, spre deosebire de șobolani, oamenii folosesc de ideea de spațiu cu ajutorul căreia reușesc să evite conflictele. Dar, este posibil, în cazul supra-populației, să se ajungă peste limita care acum face viața posibilă în comunitate.
Calhou a repetat experimentul de 4 ori, iar rezultatele au fost identice.
——————
Sursa: https://www.ppcc.edu/
Sursa imagine: smithsonianmag.com