Știri de ultimă oră

La nivel mondial, s-a depășit pragul de 3 milioane de persoane confirmate cu COVID-19

În pofida măsurilor extreme aplicate de majoritatea statelor în ultima perioadă, virusul continuă să contamineze. În data de 29 aprilie 2020, au fost confirmate peste 3 milioane de infectări, conform raportării comunicate de Johns Hopkins University. Asta, în condițiile în care capacitatea de testare este încă insuficientă.

Top 5 națiuni infectate

Surprinzător sau nu, în acest top nedorit al morbidității conduc S.U.A., Spania, Italia, Franța, Marea Britanie și Germania. Țările considerate a fi cele mai dezvoltate economic întâmpină cele mai mari dificultăți în a preveni răspândirea virusului și în a gestiona numărul copleșitor de bolnavi care necesită asistență medicală de urgență.

Pe de altă parte, situația pare să fi fost foarte bine ținută sub control în țările asiatice. Cel puțin ținând cont de comunicările oficiale. Africa rămâne, însă, cea mai expusă. Deși contactele sociale sunt mai reduse, majoritatea comunităților care populează acest continent se confruntă, de zeci de ani, cu imposibilități elementare. În Africa se moare, în fiecare zi, de dizenterie, malarie, Ebola, dar și de foame și de sete. Sistemele africane de sănătate se află încă într-un stadiu de dezvoltare insuficient.

Peste 217 000 de decese au fost provocate, până acum, de acest virus deosebit de rezistent și contagios. Cele mai multe în Italia, urmată de Spania, Franța și Regatul Unit al Marii Britanii. Pe cale de consecință, se ridică următoarea întrebare: este aceasta o problemă legată de dotări și posibilități financiare, sau ține mai mult de obiceiurile sociale care pot ajunge să ne condiționeze viața de zi cu zi, odată devenite obișnuință? Cine pe cine controlează? Obișnuințele pe noi, sau noi pe ele?

Profesioniștii români s-au făcut barieră în calea virusului

Cât contează pregătirea universitară și practică a profesioniștilor care combat zilnic în prima linie? Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România s-a confruntat cu un exod al inteligenței și al profesioniștilor, în ultimele zeci de ani. Dar cei care au rămas aici reușesc să țină în frâu, deocamdată, cu greu și cu renunțări profunde la viața personală, dar cu mult suflet și dedicație, această mare provocare de sănătate publică a zilelor noastre. Cu mare regret am început să numărăm decesele și în rândul acestora.

Toți pentru unul, unul pentru toți!

Singura soluție viabilă, atât pentru cei care vor să se ferească de infectare, dar își doresc și să susțină eroismul personalului medical din întreaga lume, în această perioadă extrem de dificilă, este: STĂM ACASĂ! Și totul va fi bine.

Articole recomandate
Informări oficialeȘtiri de ultimă oră

Numărul cazurilor de gripă, în scădere semnificativă faţă de săptămâna precedentă

1 Minute
Aproximativ 103.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în perioada…
Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UPDATE. Ministrul Sănătății: Suntem în stare de alertă epidemică. Sezonul gripal a început mai devreme

4 Minute
UPDATE. „Suntem în stare de alertă epidemică. Sezonul gripal a început mai devreme, iar datele din ultima săptămână au ajuns…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă oră

Covid-19 se răspândește din nou în China. Capacitatea crematoriilor din Beijing a fost depășită în câteva zile

2 Minute
La doar câteva zile după ce a ridicat toate restricțiile legate de pandemia de Covid-19, China se confruntă cu un…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *