Revista Science a declarat drept cea mai mare realizare a anului 2020 dezvoltarea accelerată a vaccinurilor anti-COVID-19. Dacă în luna ianuarie domneau incertitudinea, confuzia și teama față de virusul SARS-CoV-2, în scurt timp oamenii de știință din întreaga lume, autoritățile, ONG-urile, mediul privat s-au coalizat pentru a investi toate resursele disponibile pentru găsirea soluțiilor eficiente în contracararea pandemiei.
Printre primele companii farmaceutice care s-au angajat în această cursă, în luna februarie, se numără trei dintre cele mai importante din China: CanSino Biologis, Sinovac Biotech şi Sinopharm.
Au urmat companiile Moderna şi Inovio Pharmaceuticals din S.U.A., care ulterior a demarat acțiunea „Warp Speed”, un parteneriat între autorități și industria farmaceutică.
Printre primele companii din Europa care s-au implicat în acest demers s-a aflat compania germană BioNTech, care apoi a împărtăşit rezultatele cu multinaţionala americană Pfizer.
Un grup academic de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) a dezvoltat un vaccin care ulterior a atras atenția unui alt gigant farmaceutic, AstraZeneca, iar Janssen şi Sanofi Pasteur s-au alăturat şi ei acestei curse.
Până în data de 18 decembrie 2020, a fost înregistrat un număr de 236 de vaccinuri dezvoltate de companii și instituții științifice din întreaga lume.