Lumea științifică este preocupată de posibilitatea punerii pe piață a vaccinului rusesc înainte de parcurgerea etapelor necesare unui astfel de demers.
Vaccinul, numit Sputnik V, a fost dezvoltat de Institutul de Cercetare Epidemiologică și Microbiologică Gamaleya din Moscova și este finanțat de Ministerul rus al Sănătății. Acesta este bazat pe vectori de adenovirus, pentru a genera gena proteinei spike Sars-CoV-2, abordare similară cu cea a echipei de dezvoltare a vaccinului AZD1222, numit inițial ChAdOx1 nCoV-19 (dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca; vaccinul se află în stadii avansate de dezvoltare). Vaccinul rusesc se bazează pe doi vectori de adenovirus uman (Ad5 și Ad26), în timp ce vaccinul de la Oxford folosește un vector de cimpanzeu (ChAdOx).
Principala preocupare a specialiștilor este faptul că vaccinul rusesc încă nu a trecut de faza III a studiilor clinice, care ar trebui să înroleze peste 10 000 de persoane, pentru demonstrarea eficacității și siguranței acestuia.