ŞTIRI MEDICALE

42% dintre români au dezvoltat tulburări psiho-emoționale pe perioada pandemiei

 

Pandemia de COVID-19 a avut efecte devastatoare pentru multe persoane: afectarea sănătății în urma infectării, un număr mare de decese și nu în ultimul rând consecințe economice majore. Această mare provocare de sănătate publică a secolului 21 a afectat în mare măsură și starea psiho-emoțională a populației.

Un studiu de amploare, care a implicat participarea a peste 100 000 de persoane din întreaga lume, arată că afecțiunile cele mai des întâlnite au fost depresia și anxietatea. Riscul de a dezvolta depresie sau alte tulburări psiho-emoționale este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa sau pierderea unui loc de muncă, evenimentele triste din viața de familie, bolile fizice, consumul de alcool sau de droguri.

„Este recomandat în această perioada să ne păstrăm calmul, să gândim rațional orice acțiune, înainte de a o întreprinde, să acceptăm că trecem printr-o situație pe care nu o putem controla, să ne stabilim o rutină zilnică. Dacă stăm acasă, să ne informăm din surse sigure, să ne acordăm timp în fiecare zi pentru relaxare sau meditație (băi prelungite, muzică, sport, yoga) dar cel mai important, dacă aceste activități nu ne ajută, putem să luăm legătura cu medicul nostru de familie pentru un ajutor specializat”, spune Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru și coordonator al studiului COH-FIT în România.

În România, studiul a fost realizat de Institutul de Psihiatrie de la Socola, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Universitatea Transilvania.

Rezultatele arată că grupele cele mai afectate de stres au fost femeile și adulții tineri. Printre metodele predilecte de combatere a stresului și efectelor sale de către femei se numără găsirea de hobby-uri noi, utilizarea internetului și a rețelelor sociale şi exerciţiile fizice sau mersul pe jos. Bărbații au preferat jocurile şi activitatea sexuală.

Articole recomandate
Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Un singur neuron poate stoca modele electrice, similare amintirilor

1 Minute
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Exeter și Universitatea din Auckland au făcut o nouă descoperire…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Structura creierului influențează comportamentul psihopat

1 Minute
Un studiu de neuroimagistică relevă diferențe structurale și funcționale în zonele creierului asociate cu reglarea emoțională la oamenii cu trăsături…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19: Institutul Pasteur va începe testarea unui antiviral până la finalul lunii aprilie

1 Minute
Directorul Institutului Pasteur din Lille (Franța) Xavier Nassif, a declarat pentru postul de televiziune France 3 că specialiștii au identificat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *