ŞTIRI MEDICALE

42% dintre români au dezvoltat tulburări psiho-emoționale pe perioada pandemiei

 

Pandemia de COVID-19 a avut efecte devastatoare pentru multe persoane: afectarea sănătății în urma infectării, un număr mare de decese și nu în ultimul rând consecințe economice majore. Această mare provocare de sănătate publică a secolului 21 a afectat în mare măsură și starea psiho-emoțională a populației.

Un studiu de amploare, care a implicat participarea a peste 100 000 de persoane din întreaga lume, arată că afecțiunile cele mai des întâlnite au fost depresia și anxietatea. Riscul de a dezvolta depresie sau alte tulburări psiho-emoționale este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa sau pierderea unui loc de muncă, evenimentele triste din viața de familie, bolile fizice, consumul de alcool sau de droguri.

„Este recomandat în această perioada să ne păstrăm calmul, să gândim rațional orice acțiune, înainte de a o întreprinde, să acceptăm că trecem printr-o situație pe care nu o putem controla, să ne stabilim o rutină zilnică. Dacă stăm acasă, să ne informăm din surse sigure, să ne acordăm timp în fiecare zi pentru relaxare sau meditație (băi prelungite, muzică, sport, yoga) dar cel mai important, dacă aceste activități nu ne ajută, putem să luăm legătura cu medicul nostru de familie pentru un ajutor specializat”, spune Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru și coordonator al studiului COH-FIT în România.

În România, studiul a fost realizat de Institutul de Psihiatrie de la Socola, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Universitatea Transilvania.

Rezultatele arată că grupele cele mai afectate de stres au fost femeile și adulții tineri. Printre metodele predilecte de combatere a stresului și efectelor sale de către femei se numără găsirea de hobby-uri noi, utilizarea internetului și a rețelelor sociale şi exerciţiile fizice sau mersul pe jos. Bărbații au preferat jocurile şi activitatea sexuală.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Tulburările asociate cu stresul, din ce în ce mai frecvente

1 Minute
Tratarea tulburării de stres posttraumatic (TSPT) poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Persoanele care au trecut prin situații traumatizante…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Rezistența la litiu în tulburarea bipolară, legată de expresia genică deficitară

1 Minute
O scădere a activării unei gene specifice poate explica de ce mulți pacienți cu tulburare bipolară nu răspund la tratamentul…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Vaccinul Johnsons&Johnson ar putea fi aprobat în UE în luna februarie

1 Minute
Johnson & Johnson se pregătește să își lanseze vaccinul anti-COVID-19 în luna martie și se așteaptă să aibă date clare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *