- Cercetătorii au analizat mai multe studii pentru a evidenția cele mai frecvente simptome ale celor mai des întâlnite 6 afecțiuni cardiovasculare.
- Cercetătorii au constatat că simptomele variază între bărbați și femei, precum și în timp. Urmărirea simptomelor este crucială pentru îngrijirea pacienților, mai spun cercetătorii.
- Studiul a fost publicat în revista Circulation
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 32% din decesele din întreaga lume sunt legate de afecțiunile cardiovasculare. Cercetările privind afecțiunile cardiovasculare se concentrează de obicei asupra efectelor majore, inclusiv spitalizarea, spre deosebire de simptome. Conturarea simptomelor pentru diferite afecțiuni cardiovasculare ar putea ajuta medicii în diagnosticare și tratament.
Recent, cercetătorii au trecut în revistă studiile care evidențiază simptomele următoarelor 6 afecțiuni cardiovasculare:
1. atac de cord
2. insuficiență cardiacă
3. insuficiență mitrală
4. accident vascular cerebral
5. tulburări de ritm cardiac
6. boli ale venelor și arterelor
Aceștia au constatat care sunt cele mai frecvente simptome pentru fiecare afecțiune și că aceste simptome pot varia între bărbați și femei și în timp.
În cazul atacului de cord, un studiu a constatat că femeile sunt mai predispuse să experimenteze greață, dureri de umăr, dureri în partea superioară a spatelui și un număr mai mare de simptome decât bărbații. De asemenea, femeile au tendința de a suferi un atac de cord în medie cu 7 ani mai târziu decât bărbații. Cercetătorii au mai observat că persoanele mai tinere care suferă un atac de cord au mai multe șanse să fie de sex masculin, să fumeze și să aibă un istoric familial de afecțiuni cardiovasculare premature.
În caz de insuficiență cardiacă cercetătorii au observat că lipsa de respirație, cunoscută sub numele de dispnee, este un semn distinctiv al insuficienței cardiace și că dispneea crescută se numără printre cele mai frecvente motive pentru care adulții cu insuficiență cardiacă solicită spitalizare. Aceștia au adăugat, totuși, că unii pacienți cu insuficiență cardiacă pot avea cauze de dispnee care nu sunt legate de insuficiența cardiacă, cum ar fi tulburarea pulmonară obstructivă cronică. Adulții mai în vârstă tind să perceapă dispneea mai puțin decât adulții mai tineri.
Oboseala este, de asemenea, un simptom comun al insuficienței cardiace. Aceasta poate favoriza intoleranța la efort, în special atunci când apare împreună cu dispneea. Alte simptome includ:
- insomnie
- durere
- tulburări de dispoziție
- disfuncție cognitivă
Cercetătorii au observat că femeile cu insuficiență cardiacă tind să aibă mai multe simptome fizice decât bărbații cu această afecțiune, precum și niveluri mai ridicate de depresie și anxietate și o calitate mai scăzută a vieții.
De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să raporteze:
- greață
- palpitații
- dureri sub coaste
- durere
- nervozitate
- edem – sau retenție de lichide în exces
- transpirație
Insuficiența mitrală
Simptomele diferă între bărbați și femei. Femeile tind să raporteze dispnee și intoleranță la efort mai des decât bărbații pe măsură ce stenoza (îngustarea sau rigidizarea valvelor) progresează. Femeile sunt, de asemenea, mai predispuse să fie mai fragile din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, bărbații sunt mai predispuși să resimtă dureri în piept.
Accident vascular cerebral
Simptome observate frecvent:
- slăbiciune și amorțeală
- probleme de vorbire
- confuzie
- amețeli
- pierderea coordonării/echilibrului
- modificări ale vederii
Cercetătorii au observat că, după un accident vascular cerebral, unele simptome acute pot persista și se pot ameliora cu timpul sau prin exerciții. În toate etapele de recuperare a accidentului vascular cerebral, aproximativ:
- 1 din 4 persoane se confruntă cu anxietate.
- 1 din 3 experimentează depresia.
- 1 din 2 raportează oboseală.
Până la jumătate din pacienți raportează durere. Cercetătorii au remarcat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să prezinte simptome, inclusiv dureri de cap, alterarea mentalității și comă/ stupoare.
Tulburări de ritm cardiac
Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și se prezintă adesea cu palpitații. Simptome observate frecvent:
- oboseală
- dificultăți de respirație
- amețeli
Simptome observate mai rar:
- dureri în piept
- senzație de leșin sau o pierdere bruscă a tensiunii arteriale
- anxietate
În timp ce femeile și persoanele mai tinere cu fibrilații de obicei experimentează palpitații, bărbații sunt mai frecvent asimptomatici. Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai predispuse să fie asimptomatice sau să prezinte simptome diferite.
Boli ale venelor și arterelor
Simptomele comune includ:
- dureri de picior
- dureri
- oboseală
- greutate
- crampe
- strângere
- sindromul picioarelor neliniștite
- iritarea pielii
Femeile cu boală arterială periferică au mai multe șanse să fie asimptomatice sau să prezinte simptome clasice. Cercetătorii au observat că atribuirea simptomelor la femei este complicată de afecțiunile musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, și de credința eronată că boală arterială periferică este mai frecventă la bărbați.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că femeile cu boală arterială periferică au tendința de a experimenta un declin mai rapid, o calitate mai proastă a vieții și o povară mai mare de depresie.
Sursa: medicalnewstoday.com