ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Adăugarea alunelor și condimentelor în dieta zilnică poate îmbunătăți sănătatea intestinală în doar 4 săptămâni

  • Nutriționiștii au analizat recent efectele arahidelor, ierburilor și condimentelor – inclusiv scorțișoară, ghimbir, chimen, rozmarin, oregano, cimbru sau busuioc – asupra microbiomului intestinal în două studii separate.
  • Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de alune, precum și de ierburi și condimente, îmbunătățește compoziția și structura microbiomului intestinal după doar 4 până la 6 săptămâni.
  • Studiile au fost publicate în revistele științifice Clinical Nutrition, respectiv The Journal of Nutrition.

Cercetătorii au analizat recent efectele arahidelor, ierburilor și condimentelor – inclusiv scorțișoară, ghimbir, chimen și turmeric – asupra microbiomului intestinal în două studii separate. Ei au descoperit că un consum regulat de alune, precum și de ierburi și condimente, a îmbunătățit compoziția și structura microbiomului intestinal după doar 4 până la 6 săptămâni.

Studiile actuale au fost publicate în publicațiile științifice Clinical Nutrition, respectiv The Journal of Nutrition.

Ce au arătat studiile?

Microbiomul intestinal uman reprezintă o colecție de microorganisme regăsite în tractul intestinal, care pot influența semnificativ funcționarea, printre altele, a sistemului imunitar și a metabolismului. Oamenii de știință au remarcat, totuși, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege implicațiile descoperirilor lor și posibilele beneficii pentru sănătate.

Dieta influențează tipurile de bacterii care trăiesc în intestin. Aceste bacterii sunt legate de mai multe măsuri de sănătate, inclusiv controlul glicemic, care este important pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, răspunsul imunitar și factorii de risc cardiovascular. Studiile arată că bacteriile intestinale se hrănesc cu alimente bogate în fibre. Cercetările arată, de asemenea, că ierburile și condimentele bogate în polifenoli – substanțe chimice cu proprietăți antioxidante – pot influența bacteriile intestinale sau compoziția microbiomului intestinal.

Între timp, o analiză sistematică a consumului de nuci a constatat că migdalele, nucile, alunele și fisticul cresc diversitatea bacteriilor intestinale. Iar recent, cercetătorii au efectuat două studii care investighează modul în care consumul de arahide, ierburi și condimente afectează microbiomul intestinal. Ei au descoperit că toate cele trei ingrediente au crescut diversitatea bacteriilor intestinale după doar 4-6 săptămâni de consum.

O linguriță de condimente – scorțișoară, ghimbir, chimen, turmeric, rozmarin, oregano, busuioc sau cimbru

Pentru a investiga efectele ierburilor și condimentelor asupra microbiomului, cercetătorii au selectat mai mulți adulți cu o vârstă medie de 45 de ani. Toți participanții aveau obezitate sau erau supraponderali și aveau cel puțin un alt factor de risc cardiovascular, cum ar fi glucoza sau trigliceridele crescute.

Oamenii de știință au oferit celor 48 de participanți aceeași dietă timp de patru săptămâni, împreună cu una dintre cele trei doze de condimente și ierburi: 0,5 g pe zi, 3,3 g pe zi sau 6,6 grame pe zi.

Participanții au mâncat toate cele trei cantități de ierburi și condimente timp de patru săptămâni, cu o pauză de două săptămâni. Condimentele includ scorțișoară, ghimbir, chimen, turmeric, rozmarin, oregano, busuioc și cimbru. Ei au furnizat probe de fecale la începutul studiului și la sfârșitul fiecărei perioade de dietă.

Cercetătorii au descoperit astfel că un consum de 3,3 grame sau 6,6 grame de ierburi sau condimente pe zi a crescut nivelul bacteriilor Ruminococcaceae. Cele mai ridicate niveluri de bacterii Ruminococcaceae au fost observate în rândul celor care au consumat cele mai mari niveluri de ierburi și condimente.

Câte grame de alune?

Pentru studiul pe arahide, cercetătorii au recrutat 50 de adulți care aveau niveluri crescute de glucoză și erau fie supraponderali, fie obezi.

Ei le-au cerut participanților să consume fie 28 de grame de arahide, fie biscuiți și brânză în fiecare zi, ca o gustare de seară. Toți participanții au încercat ambele diete timp de șase săptămâni, cu o perioadă de patru săptămâni între ele.

Autorii studiului au descoperit că cei care au mâncat alune aveau niveluri mai mari de bacterii Ruminococcaceae în probele lor fecale decât cei care au mâncat biscuiți și brânză. Ei au remarcat și că cei care au mâncat alune au avut, de asemenea, niveluri mai mari de bacterii Roseburia decât la începutul studiului. Studiile sugerează că Roseburia este legată de pierderea în greutate și reducerea intoleranței la glucoză.

Sursa: medicalnewstoday.com/sciencedaily.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *