ŞTIRI MEDICALE

Afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate la postmenopauză

Stresul oxidativ este dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanții din organism și poate deteriora celulele și țesuturile, ceea ce favorizează disfuncția endotelială și dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Consumul de afine poate reduce riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate la postmenopauză cu tensiune arterială ridicată, potrivit unei noi cercetări efectuate de Sarah Ardanuy Johnson, membră a facultății de la Colorado State University. Încă nu înțelegem pe deplin beneficiile afinelor, dar știm că sunt foarte importante pentru sănătatea umană – a declarat autoarea studiului. 

Rezultatele preliminare arată că 22 de grame de pulbere de afine uscate, consumate zilnic cu apă, timp de 12 săptămâni, au îmbunătățit funcția mucoasei interioare a vaselor de sânge: „am constatat o îmbunătățire a funcției endoteliale, ceea ce este important pentru sănătatea umană, deoarece disfuncția endotelială este legată de dezvoltarea bolilor cardiovasculare aterosclerotice. Am găsit, de asemenea, dovezi că afinele au îmbunătățit funcția endotelială prin reducerea stresului oxidativ din organism” – Sarah Ardanuy Johnson. 

În cercetările anterioare, s-a demonstrat că polifenolii și alimentele bogate în polifenoli, cum ar fi afinele, pot reduce stresul oxidativ. Legătura directă dintre reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea funcției endoteliale la om, observată acum, este interesantă și ”oferă o perspectivă asupra modului în care afinele promovează sănătatea cardiovasculară”, a mai spus Johnson. 

La studiu au participat 43 de femei aflate la postmenopauză cu deficit de estrogen, cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, cu tensiune arterială crescută sau cu hipertensiune arterială în stadiul 1. Echipa de cercetare condusă de Johnson a folosit afine liofilizate pentru a păstra polifenolii cât mai mult posibil și pentru a permite ca studiul să fie dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici cercetătorii, nici participanții la studiu nu știau dacă primesc tratamentul (afine) sau placebo.

Rezultatele preliminare au fost prezentate în luna aprilie la Conferința internațională privind polifenolii și sănătatea de la Londra. Cercetarea va fi publicată în curând, iar studenta doctorandă, Emily Woolf, va prezenta rezultatele la Conferința Societății Americane de Nutriție din luna iunie. 

Sursa: medicalxpress.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *