ŞTIRI MEDICALE

Afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate la postmenopauză

Stresul oxidativ este dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanții din organism și poate deteriora celulele și țesuturile, ceea ce favorizează disfuncția endotelială și dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Consumul de afine poate reduce riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate la postmenopauză cu tensiune arterială ridicată, potrivit unei noi cercetări efectuate de Sarah Ardanuy Johnson, membră a facultății de la Colorado State University. Încă nu înțelegem pe deplin beneficiile afinelor, dar știm că sunt foarte importante pentru sănătatea umană – a declarat autoarea studiului. 

Rezultatele preliminare arată că 22 de grame de pulbere de afine uscate, consumate zilnic cu apă, timp de 12 săptămâni, au îmbunătățit funcția mucoasei interioare a vaselor de sânge: „am constatat o îmbunătățire a funcției endoteliale, ceea ce este important pentru sănătatea umană, deoarece disfuncția endotelială este legată de dezvoltarea bolilor cardiovasculare aterosclerotice. Am găsit, de asemenea, dovezi că afinele au îmbunătățit funcția endotelială prin reducerea stresului oxidativ din organism” – Sarah Ardanuy Johnson. 

În cercetările anterioare, s-a demonstrat că polifenolii și alimentele bogate în polifenoli, cum ar fi afinele, pot reduce stresul oxidativ. Legătura directă dintre reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea funcției endoteliale la om, observată acum, este interesantă și ”oferă o perspectivă asupra modului în care afinele promovează sănătatea cardiovasculară”, a mai spus Johnson. 

La studiu au participat 43 de femei aflate la postmenopauză cu deficit de estrogen, cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, cu tensiune arterială crescută sau cu hipertensiune arterială în stadiul 1. Echipa de cercetare condusă de Johnson a folosit afine liofilizate pentru a păstra polifenolii cât mai mult posibil și pentru a permite ca studiul să fie dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici cercetătorii, nici participanții la studiu nu știau dacă primesc tratamentul (afine) sau placebo.

Rezultatele preliminare au fost prezentate în luna aprilie la Conferința internațională privind polifenolii și sănătatea de la Londra. Cercetarea va fi publicată în curând, iar studenta doctorandă, Emily Woolf, va prezenta rezultatele la Conferința Societății Americane de Nutriție din luna iunie. 

Sursa: medicalxpress.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *