Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea British Columbia (Canada), care a inclus 100 de nou-născuți. Aceștia au identificat meconiu în compoziția materiei fecale, o substanță groasă, de culoare verde închis, asociată cu dezvoltarea alergiilor în primul an de viață al bebelușului.

Meconiul este o veritabilă „capsulă a timpului”, pentru că dezvăluie la ce substanțe a fost supus sugarul înainte de a se naște, conține diverse molecule acumulate de la mamă atunci când acesta se afla în pântece, iar ulterior devine sursa principală de hrană pentru primii microbi intestinali, precizează cercetătorii canadieni. Astfel, cu cât meconiul are în componență mai puține tipuri de molecule, cu atât riscul copilului de a dezvolta alergii în primul an de viață este mai mare.

De asemenea, echipa de la Universitatea British Columbia a folosit un algoritm prin intermediul căruia au combinat informațiile despre meconiu și microbi, precum și rezultatele altor studii clinice, pentru a stabili cu o precizie de 76% dacă un bebeluș va dezvolta sau nu alergii până la vârsta de un an.

Cercetarea este importantă deoarece, în primul an de viață, copiii cu alergii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta astm, însă acum medicii dispun de o metodă eficientă de a identifica devreme aceste probleme medicale.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Premieră mondială: oamenii de știință au cultivat "embrioni sintetici" din celule de șoareci

1 Minute
Oamenii de știință au cultivat „embrioni sintetici” din celule de șoareci fără a folosi spermă, ovule sau uter.  Procesul, o…
ŞTIRI MEDICALE

Variola maimuței, declarată urgență globală de către OMS

1 Minute
23 iulie: OMS declară variola maimuței urgență globală de sănătate publică  În 75 de țări au fost raportate 16.000 de…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de extract de ceai verde poate reduce nivelul de zahăr din sânge, arată un nou studiu

2 Minute
Un nou studiu a fost primul care a evaluat dacă beneficiile antiinflamatorii ale ceaiului verde în intestin ar putea avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.