Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea British Columbia (Canada), care a inclus 100 de nou-născuți. Aceștia au identificat meconiu în compoziția materiei fecale, o substanță groasă, de culoare verde închis, asociată cu dezvoltarea alergiilor în primul an de viață al bebelușului.

Meconiul este o veritabilă „capsulă a timpului”, pentru că dezvăluie la ce substanțe a fost supus sugarul înainte de a se naște, conține diverse molecule acumulate de la mamă atunci când acesta se afla în pântece, iar ulterior devine sursa principală de hrană pentru primii microbi intestinali, precizează cercetătorii canadieni. Astfel, cu cât meconiul are în componență mai puține tipuri de molecule, cu atât riscul copilului de a dezvolta alergii în primul an de viață este mai mare.

De asemenea, echipa de la Universitatea British Columbia a folosit un algoritm prin intermediul căruia au combinat informațiile despre meconiu și microbi, precum și rezultatele altor studii clinice, pentru a stabili cu o precizie de 76% dacă un bebeluș va dezvolta sau nu alergii până la vârsta de un an.

Cercetarea este importantă deoarece, în primul an de viață, copiii cu alergii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta astm, însă acum medicii dispun de o metodă eficientă de a identifica devreme aceste probleme medicale.

Articole recomandate
MEDICINA PENTRU COPIIStudii clinice

STUDIU. Cum influențează jocurile video dezvoltarea abilităților cognitive

6 Minute
Un studiu recent arată că jocurile video pot contribui la o memorie bună chiar și după ce persoanele care obișnuiau…
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinurile COVID-19 afectează ADN-ul și cât timp protejează?

1 Minute
Nu s-a demonstrat că vaccinurile ARNm împotriva COVID-19 se încorporează la nivel de ADN, ci acestea conțin instrucțiuni genetice pentru…
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinul anti-HPV poate fi administrat simultan cu cel COVID-19

1 Minute
În prezent, în România se desfășoară și o altă campanie de vaccinare, anti-HPV, în afară de cea cauzată de COVID-19….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *