- Cercetările au constatat uneori diferențe în strategiile de reglare a emoțiilor la bărbați și femei
- Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să-și administreze medicamente fără recomandarea medicului, ca o formă de comportament de evitare
- E mai puțin probabil ca bărbații să ceară ajutor medical în cazul anxietății
„Adesea, bărbații pot folosi alcoolul, tutunul și alte medicamente fără prescripție medicală și cu prescripție medicală pentru a reduce sau controla experiența și simptomele anxietății„, a declarat pentru MNT Dr. Derek M. Griffith, fondator și director al Centrului pentru echitate în sănătate pentru bărbați și profesor de administrare a sistemelor de sănătate și oncologie la Universitatea Georgetown. „Bărbații își pot imagina cel mai rău scenariu posibil și se conving că este mai înțelept pentru ei ca să evite o situație deoarece acel scenariu poate fi posibil„, a adăugat autorul.
O revizuire din 2021 a 25 de studii care au investigat anxietatea în rândul bărbaților a constatat că simptomele anxietății diferă între bărbați și femei.
Cercetătorii au descoperit că bărbații raportează o severitate crescută a anxietății și sunt mai predispuși să raporteze simptome fizice în comparație cu femeile de aceeași vârstă, cum ar fi:
- dureri de cap
- pierderea poftei de mâncare
- tremurături ale corpului
- senzația de pierdere a controlului
De asemenea, cercetătorii au constatat că anxietatea în rândul bărbaților tinde să se concentreze pe sentimentele de lipsă de control și pe percepția de „eșec” dacă nu reușesc să recapete controlul stărilor de anxietate. De asemenea, bărbații își descriu adesea simptomele ca fiind „durabile, mereu prezente și uneori pe tot parcursul vieții”.
În timp ce anxietatea ușoară a fost legată de o performanță cognitivă mai bună, anxietatea severă a fost legată de reducerea funcției cognitive. Alte cercetări sugerează că tulburările de anxietate sunt legate de o calitate mai scăzută a vieții și de o funcționare socială redusă.
Dr. Thomas Fergus, profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihologie și Neuroștiințe de la Universitatea Baylor, a declarat pentru MNT că modul în care băieții și fetele sunt învățați să gestioneze stările emoționale poate juca un rol în stilurile de coping.Dr. Ferguson a menționat că femeile, în general, tind să se concentreze asupra stărilor emoționale mai frecvent decât bărbații și că bărbații tind să se concentreze pe rezolvarea problemelor și pe obținerea controlului asupra emoțiilor lor negative.
„Bărbații au mai puține șanse să acceseze tratamentele pentru anxietate prin intermediul căilor medicale tipice și mai puține șanse de a solicita un tratament inițial„, a declarat Lee Chambers, psiholog și consultant în domeniul bunăstării, într-o conversație cu MNT. „Trăsăturile stereotipice masculine joacă un rol în scăderea șanselor ca un bărbat să își exprime provocările, să caute sprijin suplimentar și să rămână conectat la tratamentul oferit„, a adăugat el.
Un studiu a constatat că reticența bărbaților tineri față de solicitarea de ajutor pentru anxietate provine din preocupări legate de confidențialitate, stigmatul perceput, judecata de către sine și de către colegi și presupunerea că nu va ajuta. Același studiu a constatat, de asemenea, că tinerii bărbați raportează o lipsă de înțelegere a tulburărilor de anxietate, ceea ce s-a tradus printr-o conștientizare limitată a opțiunilor de tratament și de căutare a sănătății.
Revizuirea din 2021 se numește Men’s anxiety: A systematic review și este disponibil integral aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34517242/
Sursa: medicalnewstoday.com