ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Comoțiile cerebrale pot contribui la apariția bolii Alzheimer

Există asemănări semnificative între modificările cerebrale ale persoanele bolnave de Alzheimer și ale celor cu leziuni traumatice ușoare la nivelul creierului, conform unui studiu realizat de Universitatea California de Sud (SUA), care a inclus 180 de subiecți (33 cu comoții cerebrale, 66 cu Alzheimer și 81 sănătoși). Metoda de lucru folosită de cercetători a fost analizarea rezonanței magnetice nucleare (RMN) a creierelor pacienților și compararea structurilor cerebrale pentru a observa asemănări și diferențe între cele trei grupe.

Leziunile traumatice ale creierului sunt adeseori urmate de modificări ale structurii / funcției creierului și probleme cognitive, precum memorie precară, dificultăți în luarea deciziilor și afectarea abilităților sociale. Deși acestea constituie un factor de risc pentru apariția bolii Alzheimer, cercetările anterioare n-au evidențiat faptul că cele două probleme medicale pot împărtăși modele de degenerescență neuronală.

Astfel, în mai multe zone cerebrale, cercetătorii au descoperit o grosime corticală redusă în cazul persoanelor cu Alzheimer și a celor care au suferit comoții, comparativ cu cele sănătoase. Cel mai adesea, subțierea acesteia este asociată cu reducerea atenției, pierderea memoriei, carențe verbale, diminuarea capacității de a lua decizii sau de a asimila informații noi, precum și scăderea adaptabilității la situații noi. Rezultatele acestui studiu sunt importante deoarece se pot identifica mai rapid pacienții cu risc crescut de Alzheimer.

Sursa: https://news.usc.edu/185354/traumatic-brain-injury-tbi-alzheimers-disease-usc-research/

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge luni în țară

1 Minute
Luni, 10 mai a.c., România va primi o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, care constă în…
ŞTIRI MEDICALE

Consumul de prebiotice reduce nivelul de anxietate

1 Minute
Consumul zilnic de galactoligozaharide (prebiotice cu rol de întărire a sănătății organismului), timp de patru săptămâni, poate reduce nivelul anxietății…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UE va aproba noi tratamente împotriva COVID-19

1 Minute
Comisia Europeană intenționează să autorizeze, până în luna octombrie a.c., trei noi medicamente pentru tratamentul împotriva COVID-19. De asemenea, va…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *