ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

  • Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă, dar dovezile pentru această afirmație au fost în mare măsură dezmințite de cercetări făcute de-a lungul timpului.
  • Un nou studiu arată că aportul zilnic de apă diferă în funcție de mai mulți factori: vârstă, sex, niveluri de activitate fizică, greutate corporală sau climă.
  • Cercetarea, publicată în revista Science, a mai arătat că bărbații consumă aproximativ o jumătate de litru de apă mai mult în fiecare zi decât femeile, iar cei care locuiesc în zone cu umezeală excesivă beau în medie cu 300 ml mai multă apă zilnic.

Nu este clar de unde provine exact mitul potrivit căruia oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă, dar probabil l-am auzit cu toții la un moment dat. Dovezile pentru această afirmație au fost în mare măsură dezmințite. Studiile făcute până acum, însă, s-au bazat pe raportări ale subiecților, ceea ce oamenii de știință au considerat ca fiind o precizie relativ scăzută. Pentru a oferi o estimare mai precisă a câtă apă avem nevoie de fapt, un nou studiu a recrutat peste 5.600 de oameni de toate vârstele din 26 de țări din întreaga lume.

În cadrul studiului, publicat în revista Science, cercetătorii au oferit participanților 100 de mililitri de apă îmbogățită cu 5% „apă dublă etichetată”. Dar ce reprezintă „apa cu etichetă dublă”? Este adesea folosită pentru experimente de metabolism, deoarece oferă o modalitate de a urmări cât de rapid se mișcă substanțele chimice prin organism, explică cercetătorii, citați de sciencealert.com.

Acest tip de apă conține izotopi neobișnuiți de hidrogen numiți deuteriu. Ei au un neutron suplimentar în nucleul lor, făcând atomii individuali de două ori mai grei decât un atom de hidrogen normal, care are doar un proton și nu are neutroni. Apa grea rezultată, care este cu 10% mai grea decât apa normală, este sigură de băut în cantități mici.

Iar pentru a deveni „apă cu eticheta dublă”, această apă grea este, de asemenea, amestecată cu apă care conține un izotop de oxigen, Oxygen-18, care are 8 protoni și 10 neutroni în interiorul fiecărui atom (în loc de cei 8 obișnuiți ai fiecăruia). Acesta este un tip de oxigen stabil, natural, care reprezintă 0,2% din aerul pe care îl respirăm.

Laboratorul de la Universitatea din Wisconsin-Madison a inițiat pentru prima dată experimentul cu apă dublu etichetată la oameni în anii 1980.

Studiul arată că aportul zilnic de apă diferă în funcție de mai mulți factori

În studiul recent, publicat în Science, echipa de cercetători arată că aportul zilnic de apă variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, niveluri de activitate și climă.

„Studiul actual indică în mod clar că o singură dimensiune nu se potrivește tuturor, iar sugestia comună că ar trebui să bem opt pahare de apă de 250 ml pe zi (echivalentul a 2 litri) nu este susținută de dovezi obiective”, scriu cercetătorii.

Studiul a mai arătat că bărbații consumă aproximativ o jumătate de litru de apă mai mult în fiecare zi decât femeile.

Un alt exemplu dar de oamenii de știință este al unui tânăr de 20 de ani care nu este atletic, cântărește 70 kg și locuiește într-o zonă cu mare, cu 50% umiditate și o temperatură medie a aerului de 10°C. El va avea nevoie de aproximativ 3,2 litri de apă pe zi. O femeie neatletică, de aceeași vârstă, care locuiește în aceelași loc va avea nevoie de doar aproximativ 2,7 litri pe zi.

Folosind de două ori mai multă energie într-o zi crește volumul zilnic de apă cu aproximativ un litru, ceea ce înseamnă că cei care fac sport consumă mai multă apă. Iar pentru fiecare 50 de kilograme suplimentare de greutate corporală, volumul de apă crește cu 0,7 litri pe zi. De asemenea, o creștere de 50% a umidității crește consumul de apă cu 0,3 litri.

„Orientările îmbunătățite privind consumul necesar de apă sunt de o importanță tot mai mare în contextul schimbărilor climatice și a suprapopulării planetei, care ar putea afecta disponibilitatea apei pentru consumul uman”, au mai precizat cercetătorii în lucrarea publicată în revista Science.

Surse: sciencealert.com/ science.org

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *