ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cei care nu beau suficientă apă prezintă un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi, arată un amplu studiu

  • Ni se spune în mod regulat să bem multă apă pentru a ne hidrata, respectiv pentru a ne menține sănătoși. Un nou studiu amplu realizat de cercetători din Statele Unite arată că o hidratare corespunzătoare reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
  • Studiul a fost publicat luni de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite în revista științifică eBioMedicine.
  • A consuma cel puțin 2 litri de apă pe zi ne poate ajuta să încetinim procesul de îmbătrânire și poate preveni sau întârzia apariția bolilor cronice, este concluzia oamenilor de știință.

Studiul se bazează pe cercetări ce au implicat 11.255 de adulți care au fost chestionați de cinci ori pe parcursul a 25 de ani cu privire la factori precum statutul socioeconomic și istoricul medical familial. Testele clinice asupra voluntarilor au furnizat măsurători de sodiu în serul lor de sânge, care a fost folosit ca un indicator al aportului lor de lichide. De obicei, cu cât bem mai multă apă, cu atât nivelul de sodiu din sânge este mai scăzut.

O hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea, arată studiul

„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi o viață fără boli”, spune cercetătorul Natalia Dmitrieva, de la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui (NHLBI) din Maryland.

Studiul a fost publicat luni de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite.

Cercetările anterioare au evidențiat o legătură între nivelurile mai ridicate de sodiu din sânge și un risc crescut de insuficiență cardiacă. Intervalul normal al nivelurilor de sodiu din sângele unei persoane se încadrează de obicei între 125 și 146 miliechivalenți pe litru (mEq/L).

De exemplu, cei cu niveluri de sodiu peste valoarea maximă au prezentat un risc asociat cu 64% mai mare de a dezvolta boli cronice, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, fibrilație atrială, boli pulmonare cronice, diabet și demență.

Măsurarea nivelurilor de sodiu din sânge ar putea schimba obiceiurile de hidratare

Autorii studiului sugerează că măsurarea nivelurilor de sodiu din sânge ar putea schimba obiceiurile oamenilor. Cei care se află în zona de pericol în ceea ce privește aportul de lichide ar putea lua măsuri pentru a introduce mai multă apă în organism – nu doar din consumul ei, ci și prin sucuri, legume și fructe.

„Scopul este de a se asigura că pacienții consumă suficiente lichide, evaluând în același timp factorii, cum ar fi medicamentele, care pot duce la pierderea de lichide”, spune investigatorul principal Manfred Boehm, de la NHLBI.

„De asemenea, medicii ar putea fi nevoiți să amâne planul curent de tratament al pacientului, cum ar fi limitarea aportului de lichide pentru insuficiența cardiacă”.

Jumătate din populația lumii nu consumă doza zilnică recomandată de apă

În prezent, aproximativ jumătate din populația lumii nu consumă doza zilnică recomandată (care începe de obicei de la aproximativ 1,5 litri pe zi). Există o varietate de motive pentru asta, nu în ultimul rând accesul la apă potabilă curată. Asigurarea că toate comunitățile au la îndemână o aprovizionare cu apă curată ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru menținerea sănătății tuturor, spun cercetătorii.

Pentru cei care au o mulțime de opțiuni, creșterea consumului de apă poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește riscul de boli și deces.

„La nivel global, acest lucru poate avea un impact mare”, spune Dmitrieva. „Scăderea conținutului de apă din corp este cel mai frecvent factor care crește sodiul seric, motiv pentru care rezultatele sugerează că a rămâne bine hidratat poate încetini procesul de îmbătrânire și poate preveni sau întârzia apariția bolilor cronice”.

Cercetarea a fost publicată în revista științifică eBioMedicine.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *