ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au descoperit particule din aerul poluat în organele bebelușilor nenăscuți

  • Un studiu realizat la două universități de prestigiu din Europa stârnește îngrijorări legate de riscul ca poluarea aerului să afecteze în mod direct dezvoltarea copiilor în perioada sarcinii mamei.
  • Cercetătorii au descoperit pentru prima dată particule din aerul poluat prezente în organele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuți.
  • Particulele identificate reprezintă un compus eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili.

Cercetătorii unui nou studiu efectuat la Universitarea din Aberdeen, Scoția, și la Universitatea din Hasselt, Belgia au descoperit pentru prima dată particule din aerul poluat prezente în organele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuți. Studiul a stârnit îngrijorări în rândurile oamenilor de știință, care spun că există riscul ca poluarea să afecteze în mod direct dezvoltarea fetușilor în perioada sarcinii mamei, adică în perioada intrauterină. 

Studiul, publicat în revista The Lancet Planetary Health, arată că nu doar placenta este expusă la particulele prezente în aerul poluat, ci şi că aceste particule fine prezente în aerul poluat ajung la făt în perioada intrauterină încă din primul trimestru de sarcină. Ele au fost identificate în ficatul, plămânii şi creierul bebelușilor nenăscuți. 

Particulele fine, numite și carbon negru, reprezintă un compus al funinginii care este eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili.

Studii anterioare au demonstrat că acest carbon negru a fost descoperit în interiorul placentei, însă nu au existat dovezi solide până acum care să arate că particulele pot pătrunde prin aceasta ajungând în corpul fătului. Cercetătorii sunt îngrijoraţi de potenţialele consecinţe ale acestor particule asupra sănătăţii copiilor nenăscuţi.

Profesorul Paul Fowler de la Universitatea din Aberdeen a declarat pentru The Independent: „Cu toţii ne-am făcut griji că, în cazul în care nanoparticulele ajung în făt, ar putea să afecteze în mod direct dezvoltarea acestuia în uter. Ceea ce am demonstrat pentru prima dată este că nanoparticulele de carbon negru din aerul poluat nu doar că pătrund în placentă încă din primul şi al doilea trimestru, ci îşi croiesc apoi drum în organele fătului aflat în curs de dezvoltare, inclusiv în ficat şi plămâni”.

„Mai îngrijorător de atât este faptul că aceste particule de carbon negru ajung şi în creierul uman aflat în curs de dezvoltare”, precizând că „aceasta înseamnă că este posibil ca aceste nanoparticule să interacţioneze în mod direct cu sistemele de control din organele şi celulele fetale umane”, a adaugat profesorul.

De asemenea, profesorul Tim Nawrot de la Universitatea din Hasselt a declarat: „Ştim că expunerea la poluarea atmosferică în timpul sarcinii şi copilăriei a fost asociată cu copii morţi la naştere, naştere prematură, bebeluşi cu greutate redusă şi tulburări de dezvoltare a creierului, cu consecinţe ce persistă pe tot parcursul vieţii”.

„Autorităţile de reglementare din domeniul calităţii aerului ar trebui să acţioneze pentru a proteja etapele cele mai predispuse (la poluare) ale dezvoltării umane”, a mai spus Nawrot, potrivit sursei citate.

OMS: În fiecare an poluarea ucide peste 7 milioane de oameni

„Pentru 99% din populația lumii, fiecare respirație include poluanți care amenință sănătatea. Și în fiecare an poluarea ucide peste 7 milioane de oameni. Trebuie să ne curățăm aerul și trebuie să o facem rapid”, spune șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sursa: The Independent

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *