Doar 12% din populația Uniunii Europene (UE) consideră că măsurile luate pentru prevenirea pandemiei COVID-19 au fost benefice, același procent mic fiind de părere că acestea i-au ajutat cu adevărat pe cei care au avut nevoie. Noile rezultate ale sondajului online realizat de Eurofound, realizat în perioada februarie-martie 2021 și care a beneficiat de un eșantion de 46.800 de subiecți, evidențiază, comparativ cu vara anului 2020, o scădere semnificativă a satisfacției cetățenilor față de măsurile luate de autorități pentru gestionarea pandemiei. Cele mai multe îngrijorări constau în dificultatea asigurării stabilității financiare și în fragilitatea locului de muncă.
„Din păcate, sondajul arată o divizare crescândă în Europa între țări și grupuri de populație, în special în ceea ce privește statele vulnerabile din punct de vedere economic și financiar, care acum se confruntă cu o povară puternică din cauza pandemiei. Pe termen scurt, acest lucru afectează foarte mult cetățenii și subminează încrederea în instituțiile publice, dar pe termen lung s-ar putea observa implicații negative majore în ceea ce privește convergența socio-economică a UE”, a declarat Massimiliano Mascherini, director Eurofound pentru politici sociale.
Cercetarea sociologică a evidențiat că 8 din 10 persoane n-au beneficiat de ajutor din partea autorităților, deși l-au solicitat. Cea mai afectată populație a fost cea cu contracte temporare de muncă și șomerii, care cu greu și-au găsit un alt loc de muncă.