Cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI) au perfecționat o tehnologie prin care implantarea unor cipuri poate oferi informații directe despre efectele pe care le are administrarea de medicamente asupra corpului uman.
Cipurile bionice, care se sunt prevăzute cu senzori, se implantează în țesutul uman și oferă date în timp real despre procesele metabolice care se produc la nivelul rinichilor, ficatului și inimii.
Rezultatele cercetării ar putea conduce în viitor la reducerea timpului de testare pentru medicamente sau chiar la eliminarea testelor pe animale.
Deja, în urma acestor experimente, s-a constatat că un medicament des folosit în chimioterapie – cisplatina – provoacă leziuni renale la peste 30% dintre pacienți. Dar această tehnologie a permis echipei de cercetători să dezvolte un tratament alternativ, pentru a preveni lezarea rinichilor în cadrul chimioterapiei.
„Este pentru prima dată când cercetătorii folosesc tehnologia organ-pe-cip pentru a dezvolta un tratament de la stadiul inițial până la studiul clinic fără a face teste pe animale de laborator”, au transmis reprezentanții HUJI.