- Un consum mare de sare ar putea crește nivelul de stres, susțin oamenii de știință.
- Un studiu recent arată că o dietă care cuprinde alimente bogate în sare „schimbă modul în care creierul nostru gestionează stresul”.
- Cercetarea a fost realizată de profesori de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, și publicată în revista academică Cardiovascular Research.
Se știe că sarea îmbunătățește gustul multor alimente, ceea ce îi poate tenta pe consumatori să cumpere mai multe produse procesate, bogate în sare. Printre ele se regăsesc pâinea ambalată, cerealele, mâncărurile instant, supele și brânza.
Din ce în ce mai multe dovezi arată că prea multă sare în dietă poate avea consecințe nefaste asupra sistemelor cardiovasculare și renale ale organismului. Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh din Scoția au teoretizat că un consum ridicat de sare ar putea, de asemenea, să impună un stres mai mare asupra creierului. Rezultatele experimentului au arătat că aportul ridicat de sare ar putea crește producția de hormoni de stres.
Studiul a legat consumul de cantități mari de alimente bogate în sare de activarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), adică sistemul de răspuns la stres al organismului. Cercetătorii au observat, de asemenea, că o dietă bogată în sare a dus la creșterea glucocorticoizilor, hormoni naturali care ajută la reglarea răspunsului la stres și a funcțiilor cardiovasculare, cognitive, imune și metabolice.
„O cantitate mare de sare din alimente schimbă și modul în care creierul nostru gestionează stresul”
Matthew Bailey, autorul principal al studiului și profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh, a declarat pentru Medical News Today:
„Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne schimbă sănătatea mintală este un pas important pentru îmbunătățirea bunăstării. Știm că un consum de prea multă sare dăunează inimii, vaselor de sânge și rinichilor. Acest studiu ne spune acum că o cantitate mare de sare din alimente schimbă și modul în care creierul nostru gestionează stresul.”
Cercetătorii speră că munca lor va încuraja mai multe politici de sănătate publică care promovează reducerea sării în alimentele procesate.
Rezultatele studiului au fost publicate în publicația științifică Cardiovascular Research.
Studiu a fost realizat pe șoareci
Dr. Bailey și colegii săi și-au testat ipoteza pe șoareci. Ei au hrănit șoarecii fie cu o dietă de control, săracă în sodiu, fie cu o dietă bogată în sare.
Cercetătorii au măsurat nivelul hormonului de stres dimineața și seara timp de până la 8 săptămâni. Ei au luat probe de sânge pentru a evalua răspunsul axei HPA la stres. În plus, oamenii de știință au colectat și analizat mostre de țesut pentru informații genetice despre hipotalamus, ficat, rinichi și inimă.
Autorii studiului au concluzionat că cercetările lor au arătat „dovezi funcționale ale unei noi conexiuni directe între aportul alimentar de sare și activarea axei HPA”.
Aportul ridicat de sare a dus la niveluri ridicate de sare în sânge, o afecțiune numită hipernatremie. Cercetătorii au concluzionat că „o dietă bogată în sare apare ca un modificator comportamental important, cel puțin la rozătoare”.
Totuși, acest studiu s-a concentrat pe șoareci, ceea ce poate limita extinderea unora dintre descoperiri la oameni.
Sursa: Medical News Today