ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de roșii poate îmbunătăți sănătatea intestinală, arată un nou studiu

Bogate în licopen antioxidant și alți nutrienți esențiali, roșiile sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, dar mai puțin înțelese sunt implicațiile pe care consumul lor îl are asupra sănătății intestinale. Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat efectele unei diete bogate în roșii asupra microbiomului intestinal folosind animale.

Oamenii de știință au hrănit porci cu o dietă suplimentată cu roșii timp de 14 zile și au descoperit că echilibrul bacteriilor lor intestinale a fost mai sănătos. Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul științific Microbiology Spectrum.

Autorul principal al studiului, Jessica Cooperstone, Ph.D., profesor asistent în Departamentul de Știința și Tehnologia Alimentației de la Universitatea de Stat Ohio din Columbus, a declarat pentru Medical News Today: „Consumul de roșii a fost corelat cu o varietate de rezultate pozitive asupra sănătății și sunt a doua legumă cel mai frecvent consumată în Statele Unite. Aproximativ 22% din consumul total de legume provine din roșii, așa că suntem interesați să înțelegem mai bine efectele asupra sănătății ale acestui aliment consumat în mod obișnuit.”

Ce a relevat studiul?

După ce 10 animale au fost hrănite cu o dietă din care 10% a fost pudră de roșii liofilizate (deshidratate), raportul dintre bacteriile „bune” și cele „rele” a devenit mai echilibrat. Porcii hrăniți cu roșii au dobândit, de asemenea, o mai mare diversitate în comunitatea microbiană intestinală, despre care se crede că este un semn al sănătății intestinale mai puternice.

Descoperirile ar putea conduce la recomandări alimentare pentru sănătatea oamenilor pe termen lung, spun autorii studiului care poate fi consultat pe larg aici.

Consumul de roșii

Dr. Ashkan Farhadi, un gastroenterolog de la Centrul Medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley, California, care nu este implicat în studiu, a pus la îndoială ce ar fi putut rezulta dacă porcii ar fi fost hrăniți cu roșii obișnuite, în loc de pudră de roșii.

„Există o mulțime de întrebări care ies dintr-un studiu bun și acesta este un studiu bun”, a spus dr. Farhadi pentru Medical News Today.

Dr. Farhadi a remarcat că orice comparație între oricare două specii este dificil de făcut în general. Există totuși motive să bănuim că un consum de roșii ar putea avea beneficii în egală măsură și pentru organismul uman.

„Dobândim o înțelegere mai detaliată a modului în care alimentele specifice influențează sănătatea umană”, a spus dr. Cooperstone, autorul principal al studiului.

„Studiile anterioare au descoperit că tractul gastrointestinal al porcilor este mai asemănător cu al oamenilor decât cel al șoarecilor, motiv pentru care am ales să facem acest studiu la porci. Alte studii au descoperit că bacteriile din microbiomul intestinal sunt aceleași între porci și oameni. Sperăm să aprofundăm această cercetare la oameni în viitor”, a mai precizat cercetătoarea.

Dr. Cooperstone a mai spus că o mai bună înțelegere a efectelor diferitelor alimente asupra sănătății intestinale „ar putea duce la recomandări alimentare bazate pe mai multe dovezi pentru sănătatea pe termen lung”.

Ce trebuie să știm despre roșii?

Includerea roșiilor în dietă poate ajuta la protejarea împotriva cancerului, la menținerea tensiunii arteriale sănătoase și la reducerea glicemiei la persoanele cu diabet.

Roșiile conțin carotenoizi cheie, cum ar fi luteina și licopenul. Acestea pot proteja ochii împotriva luminii puternice.

Roșiile sunt printre primele zece fructe și legume cunoscute pentru conținutul de reziduuri de pesticide, motiv pentru care e necesar să fie spălate foarte bine înainte de a fi consumate.

Sursa: Medical News Today

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *