CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19: EMA a început revizuirea continuă a vaccinului rusesc SPUTNIK-V

Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al EMA a început revizuirea continuă a vaccinului Sputnik V (Gam-COVID-Vac), dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie al Institutului Gamaleya din Rusia, care a prezentat o eficiență de 91,6% în faza 3 a studiilor clinice.

Decizia CHMP de a începe revizuirea continuă se bazează pe rezultatele studiilor de laborator și ale studiilor clinice la adulți. Aceste studii indică faptul că Sputnik V declanșează producerea de anticorpi și celule imune care vizează coronavirusul SARS-CoV-2 și pot ajuta la protejarea împotriva COVID-19.

EMA va evalua datele pe măsură ce devin disponibile, pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile. Revizuirea continuă va continua până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru cererea oficială de autorizare de introducere pe piață.

Se așteaptă ca Sputnik V să funcționeze pregătind corpul să se apere împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Acest virus folosește proteinele ​​spike, pentru a intra în celulele corpului și a provoca boala COVID-19.

Sputnik V este alcătuit din două virusuri diferite, care aparțin familiei adenovirusurilor, Ad26 și Ad5. Aceste adenovirusuri au fost modificate pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2; nu se pot reproduce în organism și nu provoacă boli. Cele două adenovirusuri sunt administrate separat: Ad26 este utilizat în prima doză și Ad5 este utilizat în a doua, pentru a spori efectul vaccinului.

Odată ce a fost administrat, vaccinul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele din corp. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei injectate va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce reacții de apărare naturală, prin anticorpi și celule T, împotriva acestei proteine.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike a virusului și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T pot lucra împreună pentru a ucide virusul, a preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului și pentru a distruge celulele infectate, contribuind astfel la protejarea împotriva COVID-19.

Sursa: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *