Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) au vrut să cerceteze mai bine modul în care funcționează creierul persoanelor extrem de creative. În loc să facă o comparație cu creierul unei persoane obișnuite, ei au vrut să compare această funcție cu cea a persoanelor denumite “necreative”, dar cu un IQ comparabil.
Cercetătorii au alcătuit două grupuri.
În primul grup, cercetătorii au inclus artiști și oameni de știință excepțional de creativi (cei care se aflau în primii 2%, scor obținut la Chestionarul de realizări creative (CAQ). Acest chestionar, potrivit Asociației Americane de Psihologie, „evaluează realizările în 10 domenii ale creativității”). Domeniile din care fac parte acești reprezentați sunt: artele vizuale, muzica, scrierea creativă, dansul, teatrul, arhitectura, umorul, descoperirea științifică, invenția și arta culinară.
Al doilea grup a fost compus din persoane care nu erau excepțional de creative, dar care erau totuși foarte inteligente.
Cercetătorii au studiat activitatea cerebrală în diferite regiuni ale creierului, au folosit teste fMRI pe ambele grupuri, în timp ce acestea se aflau în repaus și în timp ce erau angajate în sarcini.
Rezultate:
„Rezultatele noastre au arătat că persoanele foarte creative aveau o conectivitate cerebrală unică, care tindea să rămână în afara căilor bătătorite”, spune Dr. Ariana Anderson, profesor asistent la Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior de la UCLA și autor principal al studiului.
Studiul a fost publicat în Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts.
Sursa: medicalnewstoday.com