Consumul de cafea poate fi un indicator pentru sănătatea cardiacă, susțin cercetătorii de la Universitatea Australia de Sud într-un studiu ce a inclus aproximativ 400.000 de subiecți. Aceștia au constatat că persoanele cu hipertensiune arterială, angină și artimie consumă cantități mici de cafea sau optează pentru cea decofeinizată ori nu beau deloc.
„Oamenii preferă cafeaua din diverse motive, de la simplu fapt că face parte din rutina obișnuită și până la senzația plăcută a gustului ei. Dar ceea ce aceștia nu conștientizează este că îți autoreglează în mod inconștient nivelul zilnic de cofeină în funcție de tensiunea arterială pe care o ai, ceea ce ne-a făcut pe noi să concluzionăm că există un mecanism genetic de protecție. Altfel spus, dacă cineva bea multă cafea, probabil este mai tolerant din punct de vedere genetic la cofeină, în comparație cu altcineva care nu consumă deloc sau optează pentru cea decofeinizată, ceea ce-l face susceptibil la hipertensiune arterială și mai predispus la efecte adverse la nivel cardiac”, a declarat prof. Elina Hyppönen, coordonatorul studiului și director al Centrului de Precizie în Sănătate din cadrul Universității Australia de Sud.
Conform cercetătorilor, indiferent dacă bei sau nu cafea, genetica este cea care ne ghidează deciziile de consum pentru protejarea sănătății cardiace.