- O nouă meta-analiză a 41 de studii realizate până în prezent sugerează că administrarea de suplimente de vitamina D poate ameliora simptomele de depresie la persoanele deja diagnosticate cu depresie, ceea ce înseamnă o potențială opțiune alternativă de tratament.
- Cercetarea a fost publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Pe lângă controlul nivelurilor de calciu și fosfat din organism, se crede că vitamina D ajută la reglarea diferitelor funcții din sistemul nervos central – iar cercetările anterioare pe animale sugerează că ar putea contribui chiar la controlul echilibrului chimic din creier, ceea ce ar putea explica asocierea dintre vitamina D și sănătatea mintală.
„Aceste constatări vor încuraja noi studii clinice la nivel înalt pe pacienți cu depresie, pentru a face mai multă lumină asupra posibilului rol al suplimentării cu vitamina D în tratamentul depresiei„, spune Tuomas Mikola, cercetător doctoral și autor principal la Universitatea din Finlanda de Est.
Meta-analiza a acoperit un total de 53.235 de participanți la 41 de studii, inclusiv persoane cu și fără depresie, persoane care au luat suplimente de vitamina D și persoane care au luat placebo, precum și persoane cu o varietate de afecțiuni fizice.
La participanții cu depresie, suplimentele de vitamina D s-au dovedit a fi mai eficiente decât placebo în ameliorarea simptomelor depresive.
Sursa: sciencealert.com