ŞTIRI MEDICALE

Depresie? Vitamina D ar putea fi o nouă opțiune de tratament

  • O nouă meta-analiză a 41 de studii realizate până în prezent sugerează că administrarea de suplimente de vitamina D poate ameliora simptomele de depresie la persoanele deja diagnosticate cu depresie, ceea ce înseamnă o potențială opțiune alternativă de tratament. 
  • Cercetarea a fost publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Pe lângă controlul nivelurilor de calciu și fosfat din organism, se crede că vitamina D ajută la reglarea diferitelor funcții din sistemul nervos central – iar cercetările anterioare pe animale sugerează că ar putea contribui chiar la controlul echilibrului chimic din creier, ceea ce ar putea explica asocierea dintre vitamina D și sănătatea mintală.

Aceste constatări vor încuraja noi studii clinice la nivel înalt pe pacienți cu depresie, pentru a face mai multă lumină asupra posibilului rol al suplimentării cu vitamina D în tratamentul depresiei„, spune Tuomas Mikola, cercetător doctoral și autor principal la Universitatea din Finlanda de Est.

Meta-analiza a acoperit un total de 53.235 de participanți la 41 de studii, inclusiv persoane cu și fără depresie, persoane care au luat suplimente de vitamina D și persoane care au luat placebo, precum și persoane cu o varietate de afecțiuni fizice.

La participanții cu depresie, suplimentele de vitamina D s-au dovedit a fi mai eficiente decât placebo în ameliorarea simptomelor depresive.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *