Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial. Acest lucru se datorează în principal faptului că persoanele au puține simptome în stadiile incipiente, ceea ce înseamnă că aproximativ 75% dintre cazuri sunt în stadiu avansat atunci când boala e descoperită.
Experții obișnuiau să creadă că țesutul pulmonar sănătos este un mediu steril, fără microbi. Cu toate acestea, progresele recente în tehnologia de secvențiere a genomului au arătat că nu este așa. Cele mai recente cercetări sugerează că bacteriile, ciupercile și comunitatea de virusuri care trăiesc în plămâni – cunoscută sub numele de microbiom pulmonar – are legături cu mai multe afecțiuni respiratorii.
Oamenii de știință au analizat dovezile care leagă comunitatea de microorganisme care trăiesc în plămâni – microbiomul pulmonar – de cancerul pulmonar. Aceștia au ajuns la concluzia că există posibilități de a utiliza microbiomul pentru a diagnostica precoce cancerul pulmonar și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale celor care suferă de această afecțiune. Cu toate acestea, rămân multe incertitudini cu privire la modul în care anumite bacterii contribuie la cancerul pulmonar. Spre deosebire de microbiomul intestinal, microbiomul pulmonar este dificil de prelevat și de studiat.
Cercetătorii conduși de Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din China au analizat cunoștințele existente despre legăturile dintre microbiom și cancerul pulmonar și despre modul în care acestea ar putea ajuta la diagnosticarea și tratamentul acestei afecțiuni în viitor.
Concluziile sunt prezentate în revista npj Precision Oncology.
Un studiu pilot din 2019 a descoperit asocieri între microbiota pulmonară și șansele de supraviețuire ale participanților.
„Am investigat mai departe într-un studiu de amploare, arătând că microbiomul pulmonar este un potențial biomarker predictiv pentru rezultatele tratamentului cancerului pulmonar„, a declarat autorul principal, profesorul Jiyoung Ahn, Ph.D., care este un epidemiolog molecular al cancerului la New York University School of Medicine. Ea a declarat pentru Medical News Today că lucrarea este în prezent în curs de evaluare de către colegi înainte de publicare.
„Cred că microbiomul este un potențial biomarker pentru rezultatele tratamentului împotriva cancerului, ceea ce ajută pacienții și medicii să ia decizii în cunoștință de cauză, dar avem încă nevoie de studii riguroase pentru a testa ipoteza„, a declarat Prof. Ahn.
Sursa: medicalnewstoday.com