Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea alte boli, arată datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
În contextul numărului crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi gripe înregistrat în ultimele trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populație, inclusiv pentru spitale și școli.
Două decese din cauza gripei, între care o persoană de 25 de ani, fără alte boli
Cele două persoane care au murit din cauza gripei sunt o femeie în vârstă de 25 de ani, din Bucureşti, fără condiţii medicale pre-existente şi nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, şi o altă femeie, de 50 de ani, tot din Bucureşti, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1, potrivit INSP.
Recomandări ale Ministerului Sănătății
Joi, Ministrul Sănătăţii a transmis multe recomandări în contextul numărului crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi gripe.
Printre măsurile recomandate se numără efectuarea triajului în şcoli, utilizarea măştii de protecţie, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali privind semne şi simptome de infecţii respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, aerisirea periodică.
„Sunt măsuri recomandate, le cunoaşteţi deja din pandemie, nu sunt diferite pentru că discutăm tot de o viroză respiratorie: evitarea aglomeraţiilor şi, eventual, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise aglomerate, menţinerea igienei adecvate, cu grijă atunci când strănutăm.
Consultarea medicului de familie mi se pare o recomandare foarte importantă. Este un lucru foarte important consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare, consultarea centrelor de evaluare care sunt funcţionale sau a centrelor de permanenţă unde funcţionează medici de familie, organizate la nivelul fiecărui judeţ, şi continuarea vaccinării antigripale mai este recomandată, una, două săptămâni în această perioadă”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.
„La nivelul angajatorilor, recomandări asemănătoare: evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, utilizarea măştii de protecţie dacă aglomeraţia nu poate fi evitată, încurajarea vaccinării antigripale şi, de asemenea, realizarea unui triaj epidemiologic”, a mai precizat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Măsuri în spitale pentru limitarea răspândirii gripei
Pentru unităţile sanitare, măsurile se iau prin decizie a managerului, după consultarea cu Direcţia de sănătate publică.
„Măsurile recomandate la nivelul unităţilor sanitare, dar, aici, decizia este a managerului, după consultarea cu Direcţiile de sănătate publică. Este un lucru extrem de important, ele sunt recomandate, dar, mai mult, după consultarea cu DSP-urile, managerul poate lua şi are dreptul legal de a lua decizia ca aceste măsuri să fie impuse: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal şi izolarea voluntară la domiciliu, purtarea echipamentului de protecţie pentru personalul medical sau pentru alte persoane, orice alte persoane care vin în contact cu pacienţii.
Un lucru despre care s-a tot discutat în ultima vreme şi care acum are o particularitate – adaptarea programului de vizită al aparţinătorilor pentru pacienţii internaţi, pe baza analizei de risc efectuate de DSP, care înseamnă limitarea programului de vizite ca şi durată sau pentru anumite secţii, unde există pacienţi cu risc înalt, în cazul în care sunt infectaţi, chiar aceste vizite să poate să fie sistate”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Surse: INSP/ Ministerul Sănătății/ Agerpres