ŞTIRI MEDICALE

Educația superioară și competențele lingvistice pot contribui la inversarea declinului cognitiv

Demența este un sindrom care afectează grav gândirea, comunicarea, memoria și alte funcții cognitive. Contrar opiniei populare, tulburările cognitive ușoare nu duc întotdeauna la demență.

De fapt, o cercetare realizată pe o perioadă lungă de timp, leagă nivelurile ridicate de educație cu scăderi ale tulburărilor cognitive ușoare. Acest studiu a constatat, de asemenea, că abilitățile lingvistice avansate pot ajuta la păstrarea funcției cognitive la persoanele în vârstă.

Rezultatele sugerează că persoanele cu studii superioare ar putea avea de două ori mai multe șanse să se recupereze în urma deficienței cognitive ușoare.*

*Deficiența cognitivă ușoară este o deteriorare ușoară a memoriei sau a gândirii unei persoane, care nu afectează capacitatea acesteia de a trăi independent și de a îndeplini majoritatea sarcinilor. O persoană cu deficiență cognitivă ușoară sau cei apropiați pot observa unele schimbări în modul în care gândesc sau își amintesc lucrurile.

„Chiar și după luarea în considerare a vârstei și a geneticii – factori de risc stabiliți pentru demență – am constatat că un nivel mai ridicat de educație a mai mult decât dublat șansele ca persoanele cu tulburări cognitive ușoare să revină la o cogniție normală în loc să progreseze spre demență.” 

(Suzanne Tyas, Ph.D., profesor la Școala de Științe ale Sănătății Publice de la Universitatea din Waterloo, autorul principal al studiului).

Mai multe despre studiul în discuție aici.

Sursa: medicalnewstoday . com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *